subota, 28. maj 2022.

Predstavljanje projekta „euPOLIS” na Zemunskom keju

U cilju realizacije projekta „euPOLIS”, komšije i posetioci Zemunskog keja su pozvani da svojim komentarima doprinesu unapređenju rešenja tematskog parka kod hotela „Jugoslavija” i edukacionog centra, koje su osmislili mladi arhitekti, pobednici „euPOLIS” konkursa.

Naime, beogradski stručnjaci projekta „euPOLIS” pozivaju građane koji žive, rade i borave na Zemunskom keju, u delu kod hotela „Jugoslavija”, da im se pridruže 30. maja od 18 do 20 časova na zelenoj površini kod Spomenika „Zemunska železnička stanica” („kod stubića”).

Zainteresovani građani će moći da pregledaju ponuđeno rešenje i razgovaraju sa mladim arhitektima i „euPOLIS” stručnjacima, da svojim uvidima i znanjima pomognu da se ovo rešenje uobliči tako da najbolje odgovara potrebama svih koji vreme provode na ovoj lokaciji.

U Predlogu arhitektonskog rešenja uvaženi su i zaključci prethodnih razgovora sa zainteresovanim građanima o njihovim vizijama korišćenja tog dela grada.

Uz Gladsaks, Lođ i Pirej, Beograd je jedan od četiri evropska pilot-grada u kojem će se putem projekta „euPOLIS” testirati inovativni način projektovanja malih gradskih „plavo-zelenih” parkova, uz aktivno učešće građana i primenu prirodom inspirisanih rešenja radi unapređenja kvaliteta života u gradu i pozitivnog uticaja na zdravlje građana.

Projekat „euPOLIS” sprovodi 28 partnerskih organizacija iz 13 zemalja sveta, uključujući i domaće ekspertske organizacije koje pružaju podršku aktivnostima na beogradskim pilot-lokacijama, a to su Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, enPlus i organizacija Mikser, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” i Ženskim arhitektonskim društvom.

Na ovom projektu okupljeni su predstavnici akademske zajednice, IT sektora i inovativnih tehnologija za praćenje klimatskih faktora i ukupnog telesnog i mentalnog zdravlja građana na nekom prostoru, kao i stručnjaci za urbano planiranje i projektovanje, primenu prirodom inspirisanih rešenja, socijalna pitanja, inkluziju i rodne perspektive.

Iskustvo stečeno projektom „euPOLIS” poslužiće u razvoju novih metodologija planiranja gradova koje podrazumevaju učešće građana u svim procesima odlučivanja, te u promeni ustaljenog principa odlučivanja „odozgo nadole” i dati doprinos razvoju institucije participacije građana u urbanom planiranju u našem društvu.

Ovakvim pristupom urbanom planiranju obezbeđuje se da način života i potrebe građana budu oslikani na javne prostore koji treba da su dostupni i korisni svima, a naročito osetljivim društvenim grupama, kao što su stariji, žene, deca, osobe sa invaliditetom ili mladi.

Više informacija o projektu „euPOLIS” na sajtu: www.eupolis-project.eu.