ponedeljak, 27. jun 2022.

Projekat za unapređenje sistema daljinskog grejanja u Beogradu

Gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine učestvuje u realizaciji projekta „Integrisanje pametnih sistema za monitoring, koji koriste tehnologiju internet pametnih uređaja u sisteme daljinskog grejanja, i uvođenje plana integrisanja obnovljive energije u mrežu daljinskog grejanja u Beogradu”.
 
Ovaj projekat je prilika da se unapredi sistem daljinskog grejanja i doprinese smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i transfer novih tehnologija u borbi pritiv klimatskih promena. Projekat se realizuje u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem „Beogradske elektrane”, a uz podršku Vlade Republike Koreje, saopštili su danas iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda.

Zahvaljijući uspešno započetom projektu, a u cilju razmene znanja i iskustava, delegacija Beograda je posetila Republiku Koreju i upoznala se sa primerima dobre prakse u oblasti upotrebe obnovljivih izvora energije i primene pametnih sistema za monitoring. Delegacija je posetila korejske toplane, deponiju koja je rekultivacijom pretvorena u park, postrojenje za tretman otpadnih voda, a u Gradskoj kući je predstavljen model pametnog grada kroz primenu inovacionih tehnologija, navodi se u saopštenju. 

Za dva meseca se očekuje i poseta delegacije Republike Koreje Gradu Beogradu i to je prilika za nastavak saradnje i mogućnost da se neka od pametnih rešenja primene i u srpskoj prestonici, ističe se u saopštenju.