četvrtak, 30. jun 2022.

Bitef od 23. septembra do 2. oktobra, pod sloganom „Mi – junaci rada svog”

Beogradski internacionalni teatarski festival – Bitef biće održan od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom „Mi – junaci rada svog”, najavili su danas organizatori u Skupštini Grada Beograda.

Grad Beograd je za ovogodišnji 56. Bitef izdvojio 35 miliona dinara, istakao je gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i podsetio da je Bitef od Ministarstva kulture dobio i 12 miliona dinara.

– Zahvalio bih resornoj ministarki Maji Gojković jer je Ministarstvo kulture svesrdno podržalo i druge beogradske festivale i manifestacije od značaja za grad Beograd, posebno 50. Fest. Takođe bih zahvalio i drugim partnerima, ambasadama i ostalim kulturnim centrima jer prepoznaju Bitef kao festival koji na evropskoj i svetskoj sceni uspešno promoviše pozorišnu umetnost Beograda i Srbije – naveo je Karl.

On je istakao da se ovogodišnji Bitef bavi pitanjem rada u savremenom društvu, kao i posledicama post-pandemijskog vremena u segmentu socijalnih i ekonomskih tema.

– Bitef takođe kao posledicu rata u Ukrajini šalje poruku mira u svetu. Mislim da takvu poruku svi međunarodni festivali treba da šalju – kazao je Karl i čestitao organizatorima Bitefa jer, kako je istakao, već nekoliko godina prave festival u njegovoj najboljoj tradiciji, te rada i ostavštine Jovana Ćirilova.

Podsetio je na to da je prošle godine održano dvostruko izdanje Bitefa zbog odlaganja tokom pandemijske 2020. godine i zaključio da je sačuvan kontinuitet festivala, kao i svih drugih manifestacija od značaja za grad Beograd.

Pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Republike Srbije Radovan Jokić je istakao da to ministarstvo sa zadovoljstvom podržava Bitef kao festival koji zna da iskoristi poslednje događaje u svetu u svrhu promocije umetnosti. Pozdravljam tu snagu i dinamizam festivala da se odgovori na te izazove, dodao je Jokić.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica zahvalio je Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda i Ministarstvu za kulturu i informisanje na podršci festivalu. Istakao je da se ovogodišnji Bitef bavi ekonomskim i socijalnim posledicama pandemije virusa korona, ali i da poslednja dešavanja u Ukrajini proizvode te iste posledice.

On je istakao da će u okviru glavnog programa 56. Bitefa biti priređeno devet predstava iz Nemačke, Belgije, Francuske, Meksika, Engleske, Slovenije i Srbije.