ponedeljak, 4. jul 2022.

U izlovljenim komarcima na teritoriji Beograda detektovan virus Zapadnog Nila

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” je tokom analize izlovljenih komaraca sa teritorije grada Beograda detektovala virus Zapadnog Nila na šest lokacija vrlo specifičnom i senzitivnom metodom PCR-a, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Trenutno u klopkama dominiraju komarci roda Culex tzv. „kućni komarci”, koji su upravo prenosioci ovog virusa. Reč je o komarcima izlovljenim u beogradskim opštinama Palilula, Surčin i Barajevo. Iz tog razloga će u ovim opštinama biti pojačani tretmani suzbijanja odraslih jedinki komaraca, a sugrađanima se savetuje povećan oprez.

Za larve ovih komaraca je karakteristično da se razvijaju u vodama bogatim organskom materijom, kakve se sreću u kanalima na teritoriji navedene tri opštine. Pored toga, ove larve se razvijaju i u vodenim staništima koje je napravio čovek, kao što su septičke jame, saksije, kante i burad s vodom, oluci, automobilske gume, fontane, ukrasna jezera i tome slično. Iz tog razloga „Čistoća” apeluje na građane da u cilju smanjenja brojnosti ovih komaraca redovno sa svojih imanja uklanjaju predmete i posude u kojima se može zadržavati voda, kao i da redovno čiste oluke i prazne septičke jame.

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić pozvao je sugrađane da pokažu dodatni stepen odgovornog ponašanja.

– Molimo sugrađane da se ponašaju savesno, da obavezno koriste repelente, mrežice protiv komarca i da izbegavaju boravak napolju tokom perioda najveće aktivnosti ovih insekata, što je u terminu od 19 do 24 časa, kada naše ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca. Pojava virusa Zapadnog Nila je bila očekivana. Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša –  rekao je  Popadić i apelovao na sugrađane da ne ometaju akcije preduzeća i dozvole ekipama intenzivno suzbijanje komaraca, jer je to u ovom trenutku najvažnije.

On je upozorio da svako ometanje akcija suzbijanja komaraca dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća” nastaviće svakodnevno sprovođenje monitoringa brojnosti komaraca na 24 različite lokacije u Beogradu, što ukupno čini oko 320 različitih tačaka obrađenih tokom jednog meseca, dok će laboratorija nastaviti analize izlovljenih uzoraka. Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća” od ove godine bogatiji je za dva čamca pomoću kojih se vrlo uspešno obavljaju tretmani suzbijanja kako odraslih formi komaraca tako i larvicidni tretmani. Takođe, bogatiji je i za dva specijalizovana amfibijska vozila pomoću kojih se doseže do vrlo nepristupačnih terena, što je od posebnog značaja za monitoring komaraca i larvicidne tretmane.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 7 do 15 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800-000-807.