petak, 12. avgust 2022.

Javna tribina „Budimo bezbedni” održana u Opštini Savski venac

Javna tribina o bezbednosti u saobraćaju za osobe sa invaliditetom i saobraćajnoj kulturi, pod sloganom „Budimo bezbedni”, održana je danas u Opštini Savski venac, saopštili su iz te opštine. 

Prisutnima su se obratili predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović, predsednica udruženja „Budimo bezbedni” Dea Đurđević i zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan.

Vidović je naglasio da je ova tema jedan od načina kako da se poveća nivo bezbednosne kulture i ostvari zajednički cilj – manji broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama. 

– Ovaj projekat je samo nastavak onoga što smo započeli pre pet godina, otkada u kontinuitetu sprovodimo različite edukativne programe. Ulažemo napore da putem tribina i obuka povećamo znanje i probudimo svest građana o važnosti znanja o ponašanju u saobraćaju. Na ovaj način sugrađani uče kako da se suoče sa problemima i zaštite od potencijalnih opasnosti – izjavio je Vidović.

On je istakao da su osobe sa invaliditetom jednaki članovi naše zajednice i da društvo ima obavezu da dodatno brine o njima. 

– Zato je važno da imamo više ovakvih tribina i da što više razgovaramo o tome kako bi poruke koje možemo poslati odavde došle do svakog čoveka. Ovo se posebno odnosi na mlade ljude koji su najugroženiji u saobraćaju. Oni imaju najmanje iskustva, te su zato često žrtve saobraćajnih nesreća. Potrebno je da građani shvate da se sabraćajna nezgoda može svakome dogoditi i da su izuzetno ozbiljne posledice neodgovornog ponašanja. Želimo prvenstveno da utičemo na građane, da menjamo njihove pogrešne navike i stvaramo bezbednu kulturu ponašanja u saobraćaju. Svi se nalazimo na jednom važnom zadatku, a to je da što manje ljudi strada u saobraćajnim nesrećama – kazao je Vidović i dodao da, ako ovim tribinama spasemo samo jedan život, onda one imaju smisla.

Takođe, podsetio je na to da je Opština Savski venac u saradnji sa AMSS-om podelila više od 100 auto-sedišta za decu, kao i super članskih kartica AMSS-a. 

– Uradili smo preko 35 ulica i 15 međublokovskih saobraćajnica što je, uz saobraćajne signalizacije, izuzetno bitno za pešake i učesnike u saobraćaju. Otvoreno je prvo igralište za osobe sa invaliditetom u Hajd parku a obnavljaju se i staze za osobe sa invaliditetom. Pristupačnost zgrade GO Savski venac unapređena je uklanjanjem barijera u ulaznom delu, a napravljena je i lift-platforma u zgradi Opštine. Za gluve i nagluve osobe obezbedili smo tumača za znakovni jezik, kao i taktilnu tablu namenjenu slepim i slabovidim osobama. Podeljena su kolica osobama sa invaliditetom i pušten je u rad štampač na Brajevom pismu. Uspešno je realizovan i međuopštinski projekat namenjen jačanju kapaciteta servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji, a rezultat ove saradnje je i aplikacija „Info za sve” – istakao je predsednik opštine.

Dea Đurđević je dodala da su odgovorno ponašanje, poštovanje propisa, ali i stalna edukacija najbolja prevencija za bezbednost svih učesnika u saobraćaju. 

– Pažljivim ponašanjem na ulici štitimo i sebe, i druge. Trenutak nepažnje može dovesti do borbe sa invaliditetom i izazvati teške posledice za ceo život – naglasila je Đurđevićeva.