petak, 12. avgust 2022.

Obeležen Međunarodni dan mladih na Kalemegdanu

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i zamenica gradonačelnika Vesna Vidović prisustvovali su danas obeležavanju Međunarodnog dana mladih na platou kod spomenika „Pobednik” na Kalemegdanu. 

Događaju su prisustvovali i zamenik direktora Kancelarije za mlade Nemanja Marković, član Gradskog veća Vuk Mirčetić i zamenik predsednika Skupštine grada Igor Jovanović.

Nikola Nikodijević je rekao da su mladi najvažniji deo našeg društva, te da oni imaju svoje potrebe, ali i probleme.

– Tu smo da zajedno rešavamo probleme i da im život učinimo lakšim, jednostavnijim i kvalitetnijim. Kancelarija za mlade poslednjih desetak godina radi niz izuzetno važnih projekata zajedno sa brojim omladinskim organizacijama, a u cilju unapređenja kvaliteta života mladih u Beogradu. Neki od tih projekata i aktivnosti su prekvalifikacije, seminari, kursevi, kako bi se omogućilo mladima da lakše nađu prvo zaposlenje – istakao je Nikodijević.

On je podsetio da Grad Beograd zajedno sa Beogradskim univerzitetom organizuje Bg praksu koja mladima omogućava da se na završnim godinama studija zaposle i steknu prvo radno iskustvo.

– Drago mi je što iz godine u godinu imamo sve veći broj omladinskih organizacija koje se uključuju u aktivnosti Kancelarije za mlade. Rezultat rada naše kancelarije za mlade jeste to da sve veći broj mladih samostalno započinje svoj posao, što i jeste jedan od naših prioriteta – da ih podtaknemo da se osamostale. Želimo da razvijamo njihovu kreativnost i da podržimo njihove ideje. Najveći problem mladih u čitavom svetu je to da često imaju odlične ideje, ali nema ko da ih sasluša. Tome i služi naša kancelarija za mlade, gde rade oni koji razumeju potrebe mladih i njihovu problematiku – naglasio je Nikodijević i poručio mladima da nastave da se bore za svoje interese.

Vesna Vidović je rekla da su mladi važni Gradu Beogradu, te da je neophodno njihovo znanje, entuzijazam, energija i snaga.

– Želimo da čujemo njihove potrebe, da nam predoče inicijative, ali i da ih što više angažujemo u svim oblastima društvenog života. Mladi imaju našu podršku i sigurno je da ćemo nastaviti sa svim aktivnostima koje su oni ocenili kao dobre. Zajedno ćemo realizovati projekte koji će im biti zanimljivi, koji će učiniti da im dani mladosti budu što bolji, ali i omogućiti im da steknu što više iskustva – poručila je Vesna Vidović.

Međunarodni dan mladih organizovala je Kancelarija  za mlade Grada Beograda u partnerstvu sa Gradskom opštinom Stari grad, pod sloganom „Jer svi smo mi pobednici”, a na platou kod spomenika „Pobednik” upriličeni su raznovrsni zabavno-edukativni programi namenjeni svim uzrastima i generacijama.

Organizovane su simulacije Agencije za bezbednost saobraćaja i simulacije Crvenog krsta Stari grad, zatim radionice – Galenika radionica – Možeš više, ekološke radionice, radionica veza i pravljenja nakita, kviz za sve generacije, Ne ljuti se čoveče, Sajam udruženja i kancelarija za mlade, nastupi di-džejeva, kao i muzičko-zabavni programi.

Ovaj dan obeležava se svake godine 12. avgusta sa ciljem da se skrene pažnja međunarodne zajednice na pitanja mladih, kao i na potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu. Ove godine, tema Međunarodnog dana mladih je „Međugeneracijska solidarnost”, a namera je da se na globalnom nivou pošalje snažna poruka o potrebi preduzimanja aktivnosti u svrhu jačanja socijalne kohezije u društvu unapređenjem odnosa među generacijama i učvršćivanjem međusobne saradnje i razumevanja.