sreda, 21. septembar 2022.

Otvorena izložba „Značaj industrijskog nasleđa za održivi razvoj”

Centralni program ovogodišnje manifestacije „Dani evropske baštine” bila je izložba „Značaj industrijskog nasleđa za održivi razvoj”, koja je otvorena 20. septembra u galerijskom prostoru Kancelarije za mlade GO Zemun, saopštili su iz ove opštine.

Publika je imala priliku da premijerno pogleda izložbu fotografija na kojima je prikazano industrijsko nasleđe Zemuna, kao poseban vid baštine.

Autorka izložbe Zorica Nikić, master konzervator i restaurator, istakla je da su objekti industrijskog nasleđa zadnjih godina u fokusu i kao takvi postaju pozitivni primeri revitalizacije, gde se uz dozvoljene konzervatorsko-restauratorske intervencije čuvaju od propadanja i dobijaju novu namenu poput muzeja, umetničke galerije ili kulturnog centra.

– Na ovaj način nasleđe se čuva, štiti i koristi za kulturne manifestacije kao što su izložbe i koncerti, što ima kulturni značaj u najširem smislu – naglasila je autorka.

Izložba se u potpunosti i sveobuhvatno bavi ovogodišnjom zadatom temom „Održivo nasleđe”, ističući korelaciju između prošlosti i budućnosti u održivosti.

– Objekti koje vidimo na slikama nisu samo bili važni za privredu Zemuna nego predstavljaju i značajna arhitektonska zdanja, poput fabrike „Zmaj” i „Teleoptika”, koji su nastali između dva rata i bili okosnica razvoja Jugoslavije i ponos naroda. Ono što danas možemo da učinimo jeste da apelujemo da svi ovi objekti koji su privatizovani dobiju svoju namenu – rekao je sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković i pozvao publiku da do 30. septembra poseti neki od programa koje je Opština pripremila u okviru manifestacije „Dani evropske baštine”.

Kroz istoriju Zemuna publiku je vodila turizmolog Olga Stojičić, govoreći o turističkom potencijalu kulturne baštine.

U muzičkom programu, uklapajući se u temu, Vanja Čubanović, učenik VI razreda Muzičke škole „Kosta Manojlović” u klasi Lazara Ostojića, izveo je na električnoj gitari virtuozno Megadetov „Tornado of souls”.

Već tradicionalno zemunski program svojom raznovrsnošću, kvalitetom i estetikom pokazuje da naša sredina ima šta da pokaže i podeli sa drugima, te da je inspiracija za nastajanje novih kulturnih vrednosti, navodi se u saopštenju.