petak, 30. septembar 2022.

Obilazak kosmajskih crkava

U okviru obeležavanja „Dana evropske baštine”, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda pripremio je po prvi put stručni obilazak četiri crkve u oblasti Kosmaja – Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikućama, Svetog Đorđa u Popoviću, Svetog Duha s kriptom kosturnicom u Rogači i Svetog Ilije u Malom Požarevcu, saopšteno je iz Zavoda.

Na prostoru Beograda nalaze se 93 srpske pravoslavne crkve iz perioda od kraja 18. do prve polovine 20. veka, koje uživaju zaštitu Zavoda.

Obilazak je planiran za subotu, 1. oktobra, i sva mesta su popunjena u roku od nekoliko sati. Zbog velikog interesovanja za ovo stručno vođenje, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda je najavio da će u okviru drugih gradskih manifestacija organizovati ponovo obilazak ovih i drugih kosmajskih crkava i manastira.

Na osnovu crkvenih letopisa, kao i spisa putopisaca 19. veka, saznajemo da su kosmajske crkve uglavnom podignute na mestu starijih bogomolja, što ukazuje na kontinuitet duhovnog života kosmajskog područja. Stilski su ove crkve očuvale tragove srednjovekovne arhitekture, ali pripadaju i periodu kneza Miloša Obrenovića, a pojedine su oblikovane u srpsko-vizantijskom stilu sa neobaroknim elementima. U blizini crkava su očuvani stariji nadgrobni spomenici iz 19. veka.

Ovom prilikom posetioci će moći da pogledaju segment izložbe Zavoda za zaštitu spomenika kulure sa predstavom sopotskih i mladenovačkih crkava – „Molitvena izvorišta – srpska pravoslavna crkvena arhitektura na teritoriji grada Beograda”, koju je Zavod priredio 2020. Izložbeni panoi će biti postavljeni u porti Crkve Svetog Đorđa u Popoviću.

Podršku Zavodu pružili su Sekretarijat za privredu i Sekretarijat za javni prevoz, u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem „GSP Beograd”, koje je obezbedilo autobus. Obilazak kosmajskih crkava vodi istoričarka umetnosti Hajna Tucić, stručna saradnica Zavoda.