petak, 30. septembar 2022.

Obeležena Međunarodna nedelja gluvih i Međunarodni dan znakovnog jezika

Međunarodna nedelja gluvih i Međunarodni dan znakovnog jezika obeleženi su u Beogradu, saopštili su danas iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.
 
– U Beogradu ima oko 4.000 gluvih i nagluvih osoba. Gradska organizacija gluvih postoji od 1926. godine i broji oko 1.300 članova, od toga je 850 redovnih koji učestvuju redovno u aktivnostima organizacije – istakla je resorna sekretarka Aleksandra Čamagić.

Ona je istakla da Grad Beograd kontinuirano pruža podršku Gradskoj organizaciji gluvih Beograda, koja u sklopu svojih programskih aktivnosti ima i prevodilački servis.

– Takođe, Grad putem javnih konkursa iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom podržava i Asocijaciju tumača srpskog znakovnog jezika čije su aktivnosti fokusirane isključivo na rad prevodilačkog servisa za znakovni jezik. Ovaj servis pruža se na svih 17 beogradskih opština, kao i na teritoriji cele Srbije, i to u oblastima zdravstva, komunikacije sa javnim službama, zapošljavanja, sastavljanja pisanih dokumenata i ostalo. Prema podacima Asocijacije tumača srpskog znakovnog jezika, ova organizacija ima 15 tumača, od toga četiri gluva relej tumača, dok u Srbiji ima oko 20 registrovanih tumača srpskog znakovnog jezika – navela je Čamagićeva.

Precizirala je da je u 2022. godini opredeljeno više od 5.000.000,00 dinara za Gradsku organizaciju gluvih Beograda i Asocijaciju tumača srpskog znakovnog jezika.

– Međunarodna nedelja gluvih predstavlja širenje svesti o snazi zajedništva gluvih, jer se tako ujedinjeni osećaju jačim, samim tim lakše i bez predrasuda istupaju pred ostatkom sveta – zaključila je Aleksandra Čamagić.