subota, 1. oktobar 2022.

Grad Beograd nastavlja da pruža podršku najstarijim sugrađanima

Međunarodni dan starijih osoba obeležen je danas u Klubu za starije „Radana Pupić” na Savskom vencu. 

Svečanom događaju su prisustvovali ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, zamenica gradonačelnika Vesna Vidović, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić, direktor Gerontološkog centra „Beograd” Srđan Dimitrijević, pomoćnica resorne ministarke Biljana Zekavica i zamenik predsednika opštine Savski venac Uroš Tripković, kao i brojni korisnici Kluba za starije osobe.

U Beogradu rade 32 kluba za starije osobe, čije usluge na godišnjem nivou koristi 8.500 korisnika starijih od 65 godina, istakla je zamenica gradonačelnika Vesna Vidović.

– U prethodne dve godine smo otvorili tri nova kluba, rekonstruisan je klub na Ledinama, a do kraja godine nas očekuje i otvaranje novog kluba za starije osobe u Rakovici. Kao zamenici gradonačelnika čast mi je da mi jedno od osnovnih zaduženja bude briga o najmlađim i najstarijim sugrađanima – istakla je Vidovićeva za Beoinfo.

Ona je podsetila da su u klubovima za starije osobe obezbeđene najrazličitije usluge, od zdravstvenih, obrazovnih, preko kulturno-zabavnih, duhovnih do rekreativnih potreba za najstarije.

– Pre svega, obezbeđeno im je druženje čime se podiže nivo socijalne interakcije i solidarnosti. Želim da iskoristim priliku i zahvalim našim najstarijim sugrađanima jer su uvek imali razumevanja za svoj grad i zemlju. Nismo zaboravili da su oni podneli najveći teret reformi koje sprovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić – navela je Vidovićeva i zaključila da će Grad Beograd nastaviti sa merama podrške najstarijim sugrađanima.

Gradska uprava će nastaviti da pomaže u razvoju usluga koje će najstarijim sugrađanima omogućiti da što kvalitetnije kreiraju svoje vreme, istakla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić.

– Trudićemo se da se nikad ne osetite usamljeno i zaboravljeno. Klubovi za starije osobe su i kreirani sa tim ciljem i tom namenom. Dok naše gerontodomaćice pružaju uslugu na teritoriji svih 17 gradskih opština, uvodimo i nove usluge. I u budućnosti ćemo uvek biti tu za vas, kao i za najmlađe sugrađane, jer su oni naša budućnost, a za vas jer ste nam omogućili da imamo budućnost – kazala je Čamagićeva.

Ministarka Kisić je istakla da su najstariji sugrađani temelj i oslonac ovog društva, te da su gradili Srbiju kako bi mlađe generacije imale budućnost.

– Pokazujete nam uzorno ponašanje, kako da budemo vredni i odgovorni. Država Srbija će i dalje pomagati našim najstarijim sugrađanima, poput povećanja penzija od devet odsto u novembru i 12 odsto početkom naredne godine – najavila je resorna ministarka.