nedelja, 2. oktobar 2022.

Šapić: Beograd će biti jedan od najbezbednijih i najuslužnijih gradova u Evropi

Beograđani će vrlo brzo osetiti prednosti tri ključne odluke koje smo doneli na poslednjoj sednici gradskog parlamenta, a to su uređenje Savskog priobalja, osnivanje nove službe javnog reda, kao i novčana pomoć roditeljima putem vaučera, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

On je gostujući na TV Prva precizirao da je za prvih sto dana ova gradska uprava uspela da uradi mnogo imajući u vidu okolnosti i situaciju koja je u svetu više nego teška. 

– Verujem da smo uspeli, a to će vreme da pokaže, da pripremimo sva komunalna preduzeća za izazove koje nose ova jesen i zima. Uspeli smo da rebalansom budžeta popunimo neke „rupe” koje su se pojavile, kao i da sa nekih pozicija, gde su po našoj proceni bili nepotrebni troškovi, akumuliramo određena sredstva i rebalansom opredelimo za neke važne stvari za građane – istakao je gradonačelnik.

Kako je naglasio, doneta je jedna istorijska odluka čijom primenom će Beograd postati jedan od najsigurnijih, najbezbednijih i najuslužnijih gradova u Evropi za svoje građane.  

– Ujedinjenjem Komunalne milicije, inspekcijskih službi i novog komunikacionog centra pravimo novu službu javnog reda koja će Beograd učiniti jednim od najbezbednijih i najuslužnijih gradova u Evropi. Dobićemo na desetine stanica i punktova te službe, njihovi službenici će se zvati „Beli” i biće po ceo dan na beogradskim ulicama kako bi život Beograđana učinili bezbednijim i lakšim u svakom njegovom segmentu. Umrežavamo njihovu komunikaciju na terenu i svih naših službi, te na taj način snažnije povezujemo Gradsku upravu sa našim građanima – pojasnio je prvi čovek Beograda i dodao da osnivanjem novih preduzeća niko od radnika neće izgubiti posao, te da će Beograđani osetiti poboljšanje kvaliteta usluga koje im pruža Grad.

On jer naglasio da su protiv ovakvih odluka samo oni kojima smeta što je Grad odlučio da se uvede red i da se tačno zna ko šta radi, koliko i kako radi, kao i gde se troši novac svih Beograđana. 

– Zato njih treba pitati zašto im smeta što smo odlučili da vodimo računa na koji način se troši novac svih Beograđana. Zašto su protiv toga da vozači autobusa budu srce sistema i da ne smemo da dozvolimo da ih nema dovoljno. Kao gradonačelnik Beograda dužan sam da štitim interese svih građana, pa i tih radnika u preduzećima i mislim da su radnici komunalnih službi možda prvi put dobili gradonačelnika koji nema problem da sa njima direktno razgovara – rekao je Šapić.

Po njegovom mišljenju, sada se u Gradskoj upravi oseća novi entuzijazam i, kako je rekao, razlog za njegov dolazak na čelo Grada je upravo da se unapredi ono što nije bilo dobro, a svakako da se nastavi sa onim što se pokazalo dobrim i što je davalo rezultate. 

– Mene niko neće da disciplinuje jer moja obaveza je da uradim neke stvari za dobrobit Beograđana, a da li dobro radim svoj posao, presudiće naš narod i naši sugrađani. Došli smo da pokažemo Beograđanima da smo spremni da se promenimo, da poboljšamo javni prevoz, da poboljšamo sve gradske službe i da učinimo Beograd boljim, bezbednijim i lepšim mestom za život. Zahvaljujući novcu koji budemo uštedeli i dobili od toga što će građani biti zadovoljniji prevozom pa će početi u većoj meri da ga plaćaju, dobićemo druge dobre stvari za njih, poput ovih vaučera, a možda ćemo sutra obezbediti i besplatne udžbenike, besplatne vrtiće ili povećati plate vaspitačicama umesto što sada četvrtina budžeta ide na subvencije GSP-u. Svako kome to ne odgovara ima prava da se buni, a ja mislim da radimo ispravne stvari u interesu svih građana, jer ja sam gradonačelnik svih Beograđana, a ne malih interesnih grupa – zaključio je prvi čovek prestonice.