sreda, 23. novembar 2022.

Održavanjem vodovodnih instalacija izbegnite neželjenu štetu

U poslednjih nekoliko godina, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” beležilo je povećan broj prijava potrošača zbog kvarova na vodovodnim instalacijama izazvanih izuzetno niskim temperaturama vazduha, upozoravaju iz ovog gradskog preduzeća. Tada je dolazilo do pucanja stakala na vodomerima, ali i raznih kvarova na instalacijama građana koje nisu bile adekvatno pripremljene za zimu. Zato iz „Vodovoda” podsećaju sugrađane kako da se zaštite od nastanka neželjene štete pravilnim održavanjem instalacija. 

Vodomeri u skloništima, koja nisu obezbeđena poklopcima i koja su puna vode, u opasnosti su od pucanja. S obzirom na to da je održavanje vodomernih šahtova u nadležnosti potrošača, da bi vodomeri bili sačuvani tokom zime i neometano merili potrošnju vode, potrebno ih je adekvatno zaštititi. Trebalo bi da su vodomerna skloništa obezbeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima sakupljala voda. Precizno merenje potrošnje vode zavisi od ispravnosti vodomera, a to na kraju utiče i na iznos na računu korisnika. 

Trebalo bi da građani koji imaju kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci isprazne svoje vodovodne instalacije. Višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u instalacijama. Takođe, važno je obezbediti dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne greju. Zato je potrebno da se voda iz vodovodnih cevi ispusti na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema, a najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama. Ako potrošač na vreme „konzervira” točeća mesta, odnosno mrežu isprazni, neće imati problema sa pucanjem instalacija. 

Iz ovog preduzeća podsećaju potrošače da uskoro stižu hladni dani i da se na vreme pripreme za zimski period. Pravilnim održavanjem vodovodnih instalacija u toku zime smanjuje se mogućnost nastanka štete, a time i nepotrebni izdaci. To je u interesu svih potrošača, a samim tim i „Beogradskog vodovoda i kanalizacije”, saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća.