četvrtak, 24. novembar 2022.

Potrebna ulaganja u nove tehnologije

U okviru Trinaestog međunarodnog festivala zelene kulture „Grin fest” održana je panel-diskusija posvećena energetskoj krizi pod nazivom „Energetska kriza i tranzicija: Kuda, zapravo, idemo?”. Ova konferencija je organizovana u saradnji sa Evropskom klimatskom fondacijom i uz finansijsku i tehničku podršku Evropske unije. Festival se održava do 25. novembra u potpunosti onlajn, a obuhvatiće projekciju 51 filma dugog i kratkog formata, kao i dve panel-diskusije.

Učesnici konferencije saglasni su da će energetska kriza trajati još nekoliko godina, te da će opstati samo ona preduzeća koja su spremna da se prilagode i transformišu na izvestan način. Važno je da se shvati da će biti neophodna ulaganja u nove infrastrukturne objekte i tehnologiju. Potrebno je, kako je istaknuto, da država pomogne i sufinansira kupovinu i ugradnju tehnologije za korišćenje obnovljivih izvora energije kao što su vetrogeneratori ili solarni paneli. Primetno je da raste i tražnja za energetski efikasnim uređajima, a smatra se da država treba to da podrži. 

Ovogodišnje izdanje „Grin festa” su podržali Delegacija Evropske unije, Francuski institut i Ambasada Francuske, Hajnrih Bel fondacija, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda, Ministarstvo kulture RS, kao i mnogobrojni partneri i prijatelji festivala.