četvrtak, 24. novembar 2022.

Održan međunarodni seminar o javno-privatnom partnerstvu između Grada i prevoznika

Gradski sekretar za javni prevoz Predrag Lukić otvorio je danas međunarodni seminar na temu „Ugovorni odnosi i javno-privatno partnerstvo između Grada i prevoznika”, koji se održava u hotelu „M”. Seminar je organizovan u okviru projekta modernizacije javnog prevoza u Beogradu „PROMOD”, koji predstavlja tehničku saradnju između Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) i Sekretarijata za javni prevoz. 

Predrag Lukić je precizirao da je seminar samo jedna od niza aktivnosti u sklopu pomenutog projekta. 

– Projekat modernizacije javnog prevoza u Beogradu nastao je kao rezultat razgovora koje su vodile Vlada Srbije i Japanska agencija za međunarodnu saradnju. Posebna čast jeste to što se projekat održava u godini obeležavanja jubileja, to jest 140 godina od uspostavljanja zvaničnih odnosa između Srbije i Japana. Predstavlja nastavak saradnje i prijateljstva između naša dva naroda. Važno je istaći da „PROMOD” nije prvi projekat kao rezultat saradnje između dve vlade u oblasti javnog prevoza. Podsetiću na donaciju popularnih „japanaca”, žutih autobusa, koji skoro dvadeset godina krstare našim ulicama. Narod Japana je 2003. godine donirao 93 autobusa Beogradu i to predstavlja simbol nesebične pomoći ovog naroda našoj zemlji i našem narodu – rekao je Lukić.

On je ovom prilikom podsetio da se javni prevoz u Beogradu odvija na administrativnom području sedamnaest opština, na površini od preko tri hiljade kvadratnih kilometara. Obavlja se autobusima, tramvajima, trolejbusima, BG vozom i taksi vozilima, a ukupan broj linija prelazi pet stotina na dužini mreže više od dvanaest hiljada kilometara. 

– Dnevno se preveze više od 2,6 miliona putnika, a oko 1.700 vozila je dnevno u funkciji. U javni prevoz smo ovih dana uključili i sto novih zglobnih autobusa na gas, tako da se nadamo da će ta vozila doprineti kvalitetu i pouzdanosti javnog linijskog prevoza putnika – naveo je Lukić. 

Sekretar se osvrnuo na temu seminara, napominjući da do kraja sledeće godine ističu pojedini ugovori sa prevoznicima i zato je jedna od aktivnosti projekta praćenje i unapređenje ugovornih odnosa. Krajnji cilj, dodao je Lukić, jeste da se partnerskim odnosom omogući bezbedan, pouzdan i kvalitetni javni prevoz za sve građane.  

Organizaciju seminara finansirala je Vlada Japana kao i prošle godine, kada je takođe održan međunarodni regionalni seminar na temu modernizacije javnog gradskog prevoza u Beogradu. Osim naših i japanskih stručnjaka, tu su i eminentni govornici iz evropskih gradova, poput Madrida, Hamburga, Bukurešta. Osim prezentacija, održava se i panel-diskusija s krajnjim ciljem da se pronađu optimalna rešenja i unaprede partnerski odnosi Grada i prevoznika u sistemu javnog prevoza.