četvrtak, 24. novembar 2022.

Završna konferencija projekta za zapošljavanje Roma na Zvezdari

U Gradskoj opštini Zvezdara održana je prezentacija projekta „Zapošljavanje Roma u Beogradu na poslovima razvijenim tokom pandemije kovida-19”, u okviru kojeg su zainteresovani Romi pohađali obuke za zanate ili obuke za digitalni marketing, saopšteno je iz ove gradske opštine.

Konferenciju su otvorili predsednik gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić i programska menadžerka Vesna Vidojević iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a bili su prisutni i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), nevladinih organizacija koje se bave inkluzijom Roma, Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i korisnici projekta.

Vladan Jeremić je pozdravio prisutne i rekao da ovih dana Opština Zvezdara, sa svojim partnerima, uspešno završava projekat koji finansira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja se bavi i zapošljavanjem Roma.

– Ovim projektom pokušali smo da osnažimo Rome na Zvezdari i u Beogradu da budu konkurentni na tržištu rada, da im pružimo priliku da rade i prehrane svoju porodicu. Takođe, na taj način postaju primer svojoj deci i čitavoj romskoj zajednici, pokazujući da je važno steći znanje i veštine, uklopiti se u društvo i prekinuti transgeneracijsko siromaštvo, koje nažalost vlada među Romima – rekao je Jeremić i istakao da ovo nije jedini projekat putem kojeg Opština Zvezdara radi na inkluziji Roma, te da će podrška inkluziji Roma na ovoj opštini biti nastavljena punim intenzitetom.

Putem ovog projekta oko stotinu Roma i Romkinja informisano je kako da traži posao i podigne svoju zapošljivost. Zatim je 30 Roma uspešno završilo obuke za zanate, a 15 je uspešno završilo obuke za digitalni marketing. Ideja projekta je bila da usvojena znanja sa obuka Romi i Romkinje primene u praksi i tako podignu svoju zapošljivost.

Sredstva izdvojena za ovaj projekat iznosila su 100 hiljada evra, realizovala ga je Gradska opština Zvezdara, u partnerstvu sa udruženjem „Otvoreno srce” iz Beograda. Program realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, navodi se u saopštenju.