četvrtak, 24. novembar 2022.

Otvoren Šesnaesti sajam etno hrane i pića na Beogradskom sajmu

Sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić poručio je na otvaranju Šesnaestog sajma etno hrane i pića da je Grad Beograd lokalna samouprava koja najviše ulaže u poljoprivredu i najavio da će naredne godine iznos sredstava za subvencije u poljoprivredi biti povećan za dodatnih 100 miliona dinara. 

Događaju je prisustvovala državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević, kao i podsekretar Pokrajinske vlade za privredu i turizam Slavoljub Arsenijević. 

Pavičić je pozdravio prisutne u ime Sekretarijata za poljoprivredu i poželeo im dobrodošlicu na 16. izdanje Sajma etno hrane i pića. 

– Grad Beograd, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede već 16 godina finansijski pomaže i učestvuje u organizaciji ovog sajma. Sekretarijat za poljoprivredu sedmi put samostalno izlaže na sajmu, pa će ove godine na štandu Grada Beograda oko 100 poljoprivrednih gazdinstava predstaviti svoje proizvode. Želim da zahvalim svim izlagačima jer znam koliko truda i rada ulažu u proizvodnju svojih autentičnih proizvoda. Grad Beograd je prepoznao poljoprivredu kao stratešku privrednu granu i zbog toga je jedinica lokalne samouprave koja najviše ulaže u poljoprivredu – rekao je Pavičić. 

Prema njegovim rečima, pre 20 godina Grad je ulagao oko 20 miliona dinara u poljoprivredu, dok je ove godine samo za podsticaje izdvojeno 240 miliona dinara. 

– Želeo bih ovom prilikom da naglasim da nas naredne godine očekuje povećanje sredstava namenjenih podsticajima za oko 100 miliona dinara i ukupno će za ovu namenu biti utrošeno više od 350 miliona dinara namenjenih malim poljoprivrednim gazdinstvima. Te mere su se pokazale ispravnim. Utrošen je kompletan budžet namenjen za subvencije i Grad će nastaviti da pomaže svoje poljoprivrednike. To su sredstva koja obezbeđuje isključivo Grad Beograd, pored subvencija koje daje resorno ministarstvo, a glavni cilj je da omogućimo mladim ljudima da ostanu na svojim gazdinstvima i nastave sa proizvodnjom. Na svim našim javnim pozivima prednost imaju mladi ljudi koji se bave poljoprivredom i organskom proizvodnjom. Izlagači na Sajmu etno hrane i pića imaju priliku da osvoje nova tržišta i to je praktično najvažniji aspekt izlaganja na sajmu – poručio je Pavičić i pozvao posetioce da obiđu štand Grada Beograda, kao i sve Beograđane da dođu na Sajam etno hrane i pića. 

Pokrajinski podsekretar za privredu i turizam Vlade AP Vojvodine Slavoljub Arsenijević poručio je da pokrajinska vlada već nekoliko godina učestvuje na Sajmu etno hrane i pića. 

– Zajednički rad i domaćinsko ponašanje garant su napretka u svakom društvenom segmentu. Upravo to možemo da vidimo na Sajmu etno hrane i pića. Posebno me raduje prisustvo svih institucija čiji je zadatak da stvore ambijent za napredak ove grane privrede – rekao je Arsenijević. 

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević istakla je da je u poslednje dve decenije evidentan porast tražnje za autentičnim i domaćim poljoprivrednim proizvodima koji su zaštićeni nekom od oznaka geografskog porekla. 

– Trenutno u Srbiji imamo 48 takvih proizvoda i to je razlog da se u budućnosti fokusiramo na povećanje proizvodnje ovih proizvoda. Takođe, važno je da u taj proces uključimo još veći broj poljoprivrednih proizvođača – poručila je Milica Đurđević.