četvrtak, 24. novembar 2022.

Šapić: Lekari su jedan od četiri stuba našeg društva

Zdravstvo je jedan od četiri stuba na kojima počiva svako društvo, a simboliše ga lekar, i zato ću kao gradonačelnik učiniti sve da pomognem srpskim lekarima, bez kojih naš narod i država teško mogu da opstanu, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, obrađajući se večeras zvanicama u svečanoj sali SANU na otvaranju jubilarnog 20. Kongresa lekara Srbije i obeležavanju 150 godina Srpskog lekarskog društva.

On je istakao da je njegova obaveza i odgovornost da sa ovog mesta pokuša da pomogne još više nego što je Grad Beograd do sada učinio za profesiju koja je, kako je rekao, jedna od ključnih. 

– Svako društvo oduvek leži na četiri osnovna stuba, a to su zdravstvo koje simboliše lekar, bezbednost koju simboliše vojnik, obrazovanje čiji je simbol učitelj ili profesor, te duhovnost koju simbolišu crkva i sveštenik. Kada neko društvo izgubi jedno od ta četiri oslonca, ono tada gubi sebe i nisam siguran da ima neku svetlu budućnost. Mislim da je ova profesija izuzetno važna. Moj otac je takođe pripadao lekarskoj struci i znam koliko je taj posao težak, odgovoran, a istovremeno i lep. Kao gradonačelnik Beograda potrudiću se da Grad Beograd stane iza svakog lekara i, ukoliko to bude bilo u našoj mogućnosti, iza vaše organizacije. Potrudiću se da pomognem svim srpskim lekarima koji su mnogo puta u našoj istoriji, a posebno u ovoj poslednjoj pošasti koja je zadesila ceo svet, pokazali koliko bez njih naš narod, država i društvo teško da mogu da opstanu – rekao je gradonačelnik, čestitajući jubilej Srpskom lekarskom društvu.

Akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU, rekao je obraćajući se prisutnima, da su kao u retko kojoj struci sve institucije u srpskom lekarstvu usko isprepletane i ponekad nije jasno gde jedna počinje, a gde druga prestaje.

– Naše postojanje se zasniva na kontinuitetu i treba odati priznanje svim onim veličinama koje su radile u srpskom zdravstvu i zato im hvala na svemu što su uradile do sada – istakao je Kostić.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović čestitala je jubilej Srpskom lekarskom društvu i istakla da se pred medicinom danas postavljaju veliki izazovi. 

– Primena savremenih tehnologija doprinosi lečenju i prevenciji bolesti, što otvara potpuno novu dimenziju u pružanju lekarskih usluga – istakla je Begovićeva.

Obraćajući se prisutnima, prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja, posebno je zahvalila akademiku Radoju Čoloviću, bez čije upornosti ne bi bilo, kako je rekla, Srpskog lekarskog društva, te podsetila da je ono osnovano šest godina pre osnivanja moderne srpske države.

Predsednik Srpskog lekarskog društva akademik Radoje Čolović zahvalio je na čestitkama i ovom prilikom podsetio na bogatu istoriju ove organizacije, koja je od velikog značaja za srpsko društvo i državu.

Napomena: Video-materijal možete preuzeti sa sledećih linkova:

Pokrivalice https://we.tl/t-IvhnRreW1X

Obraćanje gradonačelnika 

https://wetransfer.com/downloads/3afbfee086a18b7377e34fd75434183720221124203121/a664cf851ded13fe563102e6399d4a5720221124203121/eca321