sreda, 30. novembar 2022.

Grad Beograd nastavlja da pomaže raseljenima sa Kosova i Metohije

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić obišla je petočlanu porodicu Memarović, interno raseljenu iz mesta Istok, Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija.

Radoje Memarović sa suprugom je bio korisnik neformalnog kolektivnog centra ,,Pomoravlje”, nakon čega je kupio plac i započeo izgradnju sopstvenog stambenog objekta.

On je dobio pomoć u vidu paketa građevinskog materijala i stolarije u ukupnom iznosu od 500.000 dinara (cement, kreč, hidroizloacija, termoizolacija, sobna vrata itd) koje je ugradio i osposobio ga za stanovanje svoje porodice.

– Upravo ovakvim projektima, putem navedenog zbrinjavanja, pokazuje se da Grad vodi računa o svojim najugroženijim kategorijama stanovništva. Posebno sam srećna kada vidim da naše malo nekome puno znači, te što smo zajedničkim snagama uspeli da osposobimo ovaj objekat – izjavila je sekretarka Čamagić.

Grad Beograd, Sekretarijat za socijalnu zaštitu je samo u toku 2022. godine zbrinuo 11 porodica interno raseljenih lica putem otkupa seoskih kuća sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti, kao i putem dodele pomoći u vidu paketa građevinskog materijala. Vrednost navedenih projekata je 12.000.000,00 dinara.

Radoje Memarović je zahvalio na poseti gradskoj sekretarki i iskazao veliku zahvalnost na materijalu koji je dobio od Grada.
Takođe, uspešno su sprovedene dve javne nabavke građevinskog materijala i stolarije, a na ovaj način još 70 porodica izbeglica i interno raseljenih lica rešilo je stambeno pitanje.

U cilju unapređenja položaja i kvaliteta života građana grada Beograda, Sekretarijat za socijalnu zaštitu će nastaviti da putem raspisivanja javnih poziva ostvaruje intenzivnu saradnju sa civilnim sektorom i ostalim državnim organima, a sve radi stambenog zbrinjavanja porodica interno raseljenih lica i izbeglica.