sreda, 30. novembar 2022.

Šapić sa delegacijom EBRD o realizaciji projekta energetske efikasnosti

Gradonačelnik Aleksandar Šapić primio je danas u Starom dvoru delegaciju EBRD-a sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj za region Zapadnog Balkana Mateom Kolanđelijem na čelu.

Tema današnjeg razgovora bila je konkretizacija i dalji koraci u realizaciji projekta energetske efikasnosti četiri javne zgrade u Beogradu.

Naime, u decembru 2021. godine potpisan je Ugovor o kreditu u vezi sa obezbeđivanjem dugoročnog finansiranja za uvođenje mera energetske efikasnosti zgrada Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara. Sledeći korak u realizaciji je potpisivanje ugovora o grantu između Grada Beograda i EBRD-a, kao i raspisivanje tendera za rekonstrukciju objekata.

Na sastanku je naglašeno da početak realizacije ovih projekata pokazuje zajedničku posvećenost EU, Srbije i Grada Beograda „zelenoj energiji”, te da je energetska efikasnost jedan od ključnih prioriteta za EBRD kada je Srbija u pitanju. Zgrade koje budu renovirane i energetski efikasne biće svakako komfornije za korišćenje, a nakon realizacije ovog projekta biće energetski stabilnije i bezbednije.

Kako je rečeno, to će ujedno biti dobar način za stimulisanje otvaranja „zelenih” radnih mesta i investicija u lokalnoj ekonomiji.

Tokom razgovora još jednom je potvrđeno da je prepoznata važnost ove teme za Grad Beograd, ali i apsolutni prioritet Evropske unije ka smanjenju emisije štetnih gasova i umanjenju efekata staklene bašte. Energetska efikasnost ima centralnu ulogu u tom zadatku, jer će se trošiti manje električne energije i smanjiti emisija štetnih gasova.