petak, 2. decembar 2022.

Nikodijević: Beograd podržava predlog da „Ruta” postane manifestacija od izuzetnog značaja za grad

Predsednik Skupštine Grada Beograda primio je danas u Starom dvoru umetnike i organizatore projekta „Regionalne unije teatara” (RUTA), čiji je osnivač Beogradsko dramsko pozorište.

Nikodijević je tom prilikom istakao da će Grad Beograd nastaviti da podržava festival kako bi postao manifestacija od izuzetnog značaja za grad, kao što su Bitef, Fest, Belef.

– Na predlog Juga Radivojevića Grad je odlučio da podrži inicijativu za osnivanje regionalnog pozorišta glavnih gradova „Ruta”. Prošlo je samo nekoliko meseci od ideje do realizacije i 2019. godine održan je prvi festival u Beogradu, a kasnije i u drugim gradovima bivše Jugoslavije. Festival je postigao neverovatan uspeh, što pokazuju i prepuna pozorišta gradova širom bivše države. Publika je sa oduševljenjem prihvatila da imamo ovakav regionalan festival koji treba da poveže sve gradove bivše Jugoslavije. Starijim građanima to izaziva pozitivne emocije i setu na bivšu državu, dok je mlađim generacijama to prilika da vide u kojem pravcu se razvija kultura u drugim državama – rekao je predsednik gradske skupštine.

On je naglasio da je ovaj festival za samo tri godine postigao izuzetan odjek u javnosti, od Makedonije do Slovenije i, kako je naveo, drago mu je što već uzima sve veći zamah.

– Kultura najbolje i najbrže povezuje ljude. Trudićemo se da kulturu uzdignemo na stepen koji ona zaslužuje jer za to imamo ogromne potencijale. Verujem da će ovaj festival postati tradicija u decenijama pred nama – rekao je Nikodijević.

Sekretarka za kulturu Nataša Mihailović je istakla da „Ruta” posle samo tri godine zaslužuje da joj se posveti posebna pažnja jer ona spaja region, pomera granice i ukazuje na to da dobre ideje mogu da nađu na podršku Grada i države.

– To su projekti koji donose dobrobiti kako Gradu i građanima tako i svima u regionu, koji su deo ove manifestacije – naglasila je Mihailovićeva.

Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta, rekao je da je „Ruta” potvrdila svoj smisao, što ukazuje veliko interesovanje publike širom regiona, te da očekuje da ova manifestacija postane od izuzetnog značaja ne samo za Beograd već i za gradove u okruženju. 

Napomena: Video-materijal može se preuzeti sa sajta infobiro.tv