utorak, 20. decembar 2022.

„Varoški salon” – praznična grupna izložba

Tradicionalna praznična izložba „Varoški salon” biće otvorena u petak, 23. decembra, u 18 časova u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka, autentičnom varoškom domu.

Novogodišnja grupna postavka okuplja preko 40 stvaralaca širom Srbije i predstavlja brojne i raznovrsne radove likovne i primenjene umetnosti. Prilikom otvaranja izložbe nastupiće učenici OMŠ „Nevena Popović” iz Grocke.

Postavku će otvoriti istoričarka umetnosti Zorica Atić, autorka koncepta izložbe.

Obuhvatajući dela likovne i primenjene umetnosti, postavka u galeriji Rančićeve kuće, zaštićenom kulturnom dobru i starom varoškom domu Grocke i Srbije, pružiće priliku posetiocima i publici da se susretnu sa unikatnim predmetom ili detaljem, koji je rad slikara, vajara, ili pak umetničkog zanatlije. Izložba je osmišljena u prazničnom duhu radosti i darivanja kao vid podrške radu umetnika i stvaralačkoj sceni. Prodajnog je karaktera i dostupna za ljubitelje umetnosti do 20. januara 2023. godine.

„Varoški salon” izlaže bogatu postavku umetničkih dela u raznovrsnim tehnikama kao što su akvarel, ulje na platnu, pastel, grafika, crtež, kombinovane tehnike, zatim ikone na drvetu, fotografije, dizajnirani nakit od srebra i kombinovanih materijala, modelovane odevne predmete od kože, vune i tekstila – tašne, kape, beretke, ručno izrađene drvene igračke…

Atmosferu izložbi daje i autentični galerijski prostor varoške Rančićeve kuće koji odiše vanvremenskim skladom i vekovnom tradicijom. Rančićeva kuća u Grockoj, spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju, građena je pre više od dva veka i predstavlja jednu od najvrednijih kuća narodnog graditeljstva na području Beograda. Pripadala je porodici Rančić, a danas u njoj stanuje ustanova kulture opštine Grocka. Topli varoški dom okružuje i negovana, uređena bašta gde se održavaju kulturni događaji i letnje manifestacije.

Ulaz je slobodan.