sreda, 1. februar 2023.

Nikola Nikodijević u zvaničnoj poseti Ljubljani

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević susreo se danas sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, na čiji poziv boravi u glavnom gradu Slovenije. Odnosi između Beograda i Ljubljane ocenjeni su tradicionalno prijateljskim, te predstavljaju važan doprinos bilateralnim odnosima Srbije i Slovenije.

– Međugradska saradnja počiva na nekadašnjim istorijskim vezama i, u novije vreme, na Sporazumu o bratimljenju Gradske opštine Ljubljana i Grada Beograda, potpisanom 2010. godine. Dosadašnja saradnja Beograda i Ljubljane najizrazitija je u oblastima kulture i zaštite životne sredine, gde su i ostvarene brojne zvanične posete u cilju jačanja međugradskog dijaloga. Beogradsko dramsko pozorište pokrenulo je 2019. godine inicijativu za osnivanje „Regionalne unije teatara – RUTA”, koju čini šest reprezentativnih pozorišnih kuća iz regiona. Osim festivala koji se organizuje u glavnim i gradovima država nekadašnje savezne republike, „RUTA” je pokrenula i brojne koprodukcije, a samim tim i razmenu stvaralaca. Beogradsko dramsko pozorište ovom prilikom pred slovenačkom publikom predstaviće se predstavom „Zaljubljeni Šekspir” – naveo je Nikodijević.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević boravio je i prošle godine u februaru u Ljubljani, a krajem godine ugostio je u Starom dvoru dramske umetnike iz Slovenije, zajedno sa dramskim umetnicima iz drugih zemalja bivše Jugoslavije.

Nikodijević je podsetio i na to da je prošle godine na uglu Palmotićeve i Džordža Vašingtona svečano otkriven Spomenik Jerneju Kopitaru u znak prijateljstva i reciprociteta za Spomenik Vuku Karadžiću u Ljubljani.

Osim kulturne razmene, izuzetno je značajna i saradnja u oblasti zaštite životne sredine i saobraćajne infrastrukture. Ljubljana, koja je 2016. ponela titulu „Zelene prestonice Evrope”, predstavila je Beogradu strateške i akcione planove u ovoj oblasti, a predstavnici Beograda aktivno su učestvovali u brojnim programima, forumima i samitima u cilju implementacije i kandidature Beograda za istu titulu.  

Beograd i Ljubljana potpisali su i Pismo namere za razvoj brze železnice između Centralne i Jugoistočne Evrope. Urbana mobilnost i zelena hijerarhija u saobraćaju, tj. saobraćaj ekološki prihvatljiv, ali brz i udoban za korisnike, prioriteti su svih nas, navedeno je u Pismu namere.