četvrtak, 2. februar 2023.

Zajedno u borbi protiv raka

Institut za transfuziju krvi Srbije podsetio je da se Svetski dan borbe protiv raka obeležava 4. februara. Naša zemlja je na samom vrhu po broju obolelih od maligniteta. Godišnje oboli oko 50.000 ljudi, a bitku sa ovom bolešću izgubi 30.000 ljudi. Na povećan broj obolelih dodatno je uticala pandemija virusa korona. Pacijentima koji boluju od raka koštana srž privremeno nije u stanju da proizvede dovoljno krvnih ćelija. Zbog toga je potrebno da primaju transfuziju krvi ili trombocita. Njima je krv potrebna tokom hirurških intervencija, kao i tokom i nakon primene hemioterapije.

Od ukupne količine prikupljene krvi, više od 30 odsto jedinica primenjuje se u terapiji obolelih od malignih bolesti. Institut za transfuziju krvi Srbije zajedno sa Udruženjem pacijenata za pomoć obolelima od akutnih leukemija „Leuka” i ove godine će februar posvetiti borbi protiv raka pozivanjem svih sugrađana koji su zdravi da učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi i na taj način daju doprinos Svetskom danu borbe protiv raka.

Institut za transfuziju krvi Srbije radi svakog radnog dana od 7 do 19 časova i subotom od 8 do 15 časova. Plan rada ekipa može se videti na sajtu www.itks.rs.

„Dobra dela nas spajaju. Učinimo zajedno da oni koji boluju od raka što pre osete radost i mir”, poručili su iz ove ustanove.