petak, 3. februar 2023.

Šapić: Ada Safari najbolje rešenje za Zoo-vrt

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je preseljenje Zoološkog vrta sa Kalemegdana na deo Ade Ciganlije, poznatiji kao Ada Safari. 

On je na konferenciji za novinare, održanoj na ovoj lokaciji, podsetio da se Beogradski zoološki vrt nalazi na trenutnoj lokaciji gotovo sto godina, kao i da je promena lokacije zbog mnogo razloga bila česta tema tokom poslednjih decenija. 

– O tome se govorilo zbog uslova u kojima životinje žive na sadašnjoj lokaciji, a onda i zbog kulturnog dobra koje Kalemegdan predstavlja. Nikada nismo mogli da „uđemo” u ozbiljniju priču sa Uneskom oko zaštite Kalemegdana, jer se tamo nalazi Zoološki vrt. Bilo je predloga i pokušaja, čak i od strane bivšeg direktora Vuka Bojovića, koji je imao ideju da se Zoološki vrt preseli na Veliko ratno ostrvo. Postojao je projekat, ali prema informacijama koje imam problem su bile česte poplave na Velikom ratnom ostrvu. Nakon toga su se pojavile ideje o selidbi na periferiju, pominjali su se Krnjača i Surčin, ali mislimo da to nije dobra ideja zato što bi trebalo da Zoološki vrt bude deo gradske celine. Svi veliki gradovi imaju zoološke vrtove koji su relativno blizu urbanih delova. Najteži zadatak bio je pronaći mesto u urbanom delu grada u kojem će se životinje osećati koliko-toliko kao u prirodnom staništu – rekao je Šapić. 

Gradonačelnik je naznačio da se ovom temom bavio nekoliko meseci, kao i da se došlo do zaključka da Zoološki vrt ne bi trebalo udaljiti previše od centralnih gradskih delova, a da sa druge strane životinjama budu omogućeni dobri uslovi za život. 

– Došli smo do zaključka da bi Ada Safari i područje koje se nalazi u neposrednoj blizini bilo najbolje rešenje. Ovde ima dosta drveća, postoji malo jezero i životinje bi se sigurno bolje osećale. Takođe, ovaj prostor je dvostruko veći od onog koji Zoološki vrt trenutno zauzima, četrnaest u odnosu na sedam hektara. Beograd, kao grad koji pretenduje da postane centar ovog dela Evrope, treba da ima i jedan od najlepših zooloških vrtova. Ukoliko nam pođe za rukom da realizujemo ovaj projekat, mislim da bi Beograd dobio zoološki vrt kojim bismo se svi ponosili – dodao je Šapić. 

Šapić je istakao da ovaj projekat zahteva prethodne poteze, pre svega rešavanje statusa 270 porodica koje žive u ovom delu Ade Ciganlije. 

– Ti ljudi svakako neće ostati bez krova nad glavom, sa njima se već ušlo u neke razgovore i oni će dobiti ono što im po zakonu pripada. Na predstojećoj skupštini govorićemo i o još jednoj temi u vezi sa Adom Ciganlijom, pešačko-biciklističkim mostom, koji će omogućiti bolji prilaz sa novobeogradske strane. Revitalizovaćemo i plan savske žičare iz Ulice Agostina Neta, koja takođe treba dodatno da poveže novobeogradsku stranu sa Adom – rekao je Šapić, ocenivši da bi pešačko-biciklistički most mogao da zaživi krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

On je istakao da zbog gradskih projekata niko neće ostati bez krova nad glavom i najavio da će kroz nekoliko meseci biti završen idejni projekat za Zoološki vrt, koji će biti predstavljen javnosti. Šapić je podsetio i na dobar primer zoo-vrta na Palićkom jezeru, istakavši da sličnim rešenjem i Beogradski zoo-vrt može postati još bolji brend. 

– To će biti velika stvar za Beograd. Ako uspemo da realizujemo taj projekat, biću veoma ponosan na sve nas. Zoološki vrt zaslužuje bolje uslove a Kalemegdanska tvrđava zaštitu Uneska i konzervaciju, jer predstavlja jedno od najvećih kulturnih dobara koje imamo – rekao je Šapić. 

Događaju su prisustvovali glavni urbanista Marko Stojčić i direktor JP „Ada Ciganlija” Robert Đukić.

Napomena: Video materijal sa događaja može se preuzeti sa sledećih linkova

https://we.tl/t-E7Zdo7W4tX

https://wetransfer.com/downloads/e0f03d0b292435124e925b7107fc13c420230203130955/5d1944ca4ba709751cc345b7c1fb5f9e20230203130955/d2fc67