subota, 4. februar 2023.

Položeni venci na grob Branka Pešića

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas venac na grob Branka Pešića, nekadašnjeg gradonačelnika Beograda, povodom 37 godina od njegove smrti.

Istakavši da je Branko Pešić za Beograđane jedna od najznačajnijih ličnosti 20. veka, Nikodijević je podsetio da je njegov rad ostavio neizbrisiv trag u glavnom gradu.

– Vizija koja je vodila Branka Pešića jeste nešto čega se mi i danas držimo. Danas je nezamislivo nemati most „Gazela”, hale „Pinki” i „Pionir”, „25. maj”, Adu Ciganliju, koja je u njegovo vreme postala organizovano i uređeno odmorište Beograđana, a tu su i druge infrastrukture i objekti koje je on za devet i po godina izgradio. Za vreme njegovog mandata izgrađeno je čak 86.000 stanova, a tu je i podatak da je Beograd tada dobio trećinu stanovnika, što dovoljno govori o tadašnjem razvoju grada. Nažalost, nije stigao da ostvari sve svoje zamisli, ali mi danas nastavljamo njegovim tragom i zato svake godine u ime Skupštine grada odajemo poštovanje najvoljenijem gradonačelniku Beograda – rekao je Nikodijević.

Zamenik predsednika opštine Zemun Žarko Dronjak podsetio je da je Branko Pešić, nekadašnji predsednik ove opštine, ostavio neizbrisiv trag u njegovom razvoju.

– Objekti i infrastruktura izgrađeni su u njegovo vreme. Nama u Opštini Zemun je obaveza da nastavimo da radimo vođeni njegovim primerom. Ovim činom odajemo priznanje Branku Pešiću i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti – rekao je Dronjak, podsetivši i na njegovu herojsku borbu u Drugom svetskom ratu, oslobođenju Beograda i posleratnoj obnovi grada.

Vence su položili i predstavnici Opštinskog veća Zemuna, Subnora ove opštine, porodica, prijatelji i poštovaoci dela Branka Pešića.

Napomena: Izjavu i pokrivalicu događaja možete preuzeti na adresi infobiro.tv