četvrtak, 16. mart 2023.

Tradicionalna sadnja smrče povodom 36. Beogradskog maratona

„Beogradski maraton” ostvaruje saradnju sa brojnim institucijama koje imaju u fokusu očuvanje životne sredine, kao što je Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Tim povodom, u petak, 17. marta, u 11 časova biće organizovana tradicionalna sadnja smrče koja se realizuje u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem „Zelenilo – Beograd”. Kao nastavak dugogodišnje tradicije ove godine biće zasađeno 36 stabala smrče.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine je 2021. i 2022. godine učestvovao i podržao „DM Žensku trku” u organizaciji „Beogradskog maratona”, koje su održane na Adi Ciganliji, te promovisao svoje aktivnosti u oblasti zaštite prirode i unapređenja zelenih površina na teritoriji Beograda.

I ove godine Sekretarijat za zaštitu životne sredine pružio je podršku organizaciji 36. Beogradskog maratona, a podržan je i „Dečji maraton” koji će biti održan 15. aprila  u Beo zoo-vrtu. Sekretarijat će u toku „Dečjeg maratona” promovisati svoj rad i prikazati deci filmove o zaštiti životne sredine.

Kao najmasovniji sportski događaj u našoj zemlji, 36. Beogradski maraton biće održan u nedelju, 23. aprila, pod sloganom „Uvek više”, a svoje učešće već je prijavilo 6.700 učesnika.

Prvi Beogradski maraton održan je u maju 1988. godine i jedan je od najstarijih međunarodnih tradicionalnih događaja u Srbiji, te predstavlja uzor drugima u regionu.

Odlukom Skupštine Grada Beograda iz 2003. godine, Beogradski maraton proglašen je za događaj od posebnog značaja za grad Beograd.

Na ovogodišnjem 36. Beogradskom maratonu biće održano državno prvenstvo u polumaratonu i maratonu, ali i balkansko prvenstvo koje će privući šampione iz svih balkanskih zemalja.