subota, 18. mart 2023.

U Zemunu predstavljena nova penzionerska kartica

U organizaciji Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Gradske opštine Zemun danas je u svečanoj sali penzionerima Zemuna predstavljena penzionerska kartica nove generacije, koja će značajno unaprediti materijalni položaj posebno osetljive populacije naših najstarijih sugrađana, saopštavaju iz ove gradske opštine.

O tehničkim pitanjima, kao što su kako se prijaviti za karticu, na koji se način ostvaruju popusti i bodovi, sa kojim se lancima snabdevanja potpisuju ugovori, govorili su direktor RF PIO Relja Ognjenović, domaćin prvog skupa ove vrste – predsednik gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, predsednik Skupštine GO Zemun Miroslav Gajić, a tribini su prisustvovali i član Veća GO Zemun Marko Raić i zamenik direktora NSZ RJ Beograd Petar Jarić.

– Gradska opština Zemun poseban značaj i pažnju ukazuje našim najstarijim sugrađanima. O tome svedoči i činjenica da se sa predstavljanjem svih koristi od penzionerske kartice krenulo upravo iz Zemuna – kaže Gavrilo Kovačević, podsećajući da je zemunska uprava već organizovala školu kompjutera za seniore, brojne besplatne izlete po zemlji, te da će uskoro subotom i nedeljom obezbediti i besplatne preventivne preglede u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Domom zdravlja „Zemun”. 

Kovačević je u razgovoru sa penzionerima naglasio da će Opština u saradnji sa RF PIO obezbediti poseban šalter za rad sa najstarijim sugrađanima, kao i za prijavu za novu karticu, a da će se ova usluga organizovati i u mesnim zajednicama.

Penzionerska kartica će početi da važi od 1. oktobra, kada se obeležava Međunarodni dan starih, a prijavljivanje će biti maksimalno pojednostavljeno, kako bi svaki korisnik penzije koristeći je uživao u brojnim prednostima koje ona pruža.

Kako je već uobičajeno, tokom višečasovne prezentacije okupljeni penzioneri su imali priliku da dobiju detaljne odgovore i uputstva kako da reše brojne probleme, od besplatnog banjskog lečenja do zdravstvene nege, rekreacije i pristupačnijeg načina za uživanje u kulturnim sadržajima.
 
Od sredine marta, kada je raspisan javni poziv za privredne subjekte radi obezbeđivanja popusta za korisnike penzionerske kartice, prema rečima Relje Ognjenovića, odziv je odličan i već su potpisani prvi ugovori sa velikim trgovačkim lancima, benzinskim pumpama, rekreativnim centrima.