utorak, 28. mart 2023.

Finale „Eko-kviza” beogradskih osnovaca

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća” organizovaće u sredu, 29. marta, finalno takmičenje beogradskih osnovaca „Eko-kviz” u kojem će učestvovati ekipe učenika viših razreda četiri beogradske osnovne škole, saopštilo je ovo komunalno preduzeće.

Pobednička ekipa nastupiće 21. aprila u finalu republičkog takmičenja u Ustanovi kulture „Teatar Vuk” gde će se u igrama i kvizu znanja okušati i škole pobednice iz Vršca, Gornjeg Milanovca i Zrenjanina.

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća” ovo značajno ekološko takmičenje organizuje od 2014. uz podršku Skupštine Grada Beograda, sa izuzetkom protekle dve godine kada takmičenje nije održano zbog epidemiološke situacije. Sada, sedmu sezonu zaredom, preduzeće nastavlja uspešnu tradiciju nadmetanja učenika viših razreda osnovnih škola.

„Eko-kviz” je projekat edukativnog karaktera namenjen učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole, a cilj ovog takmičenja je podizanje nivoa svesti osnovaca o značaju životne sredine i nivoa informisanosti o reciklaži i ekologiji.

U ime svake škole nastupa ekipa od četiri člana, i to po jedan učenik petog, šestog, sedmog i osmog razreda. Takmiče se po četiri škole, od kojih dve bolje prolaze u naredni krug takmičenja. Kviz je koncipiran tako da se sastoji iz tri dela: prvi deo je eko-igraonica, drugi kviz znanja, a treći deo je eko-slagalica, koji se boduju po tačno utvrđenim propozicijama.

Iz ovog komunalnog preduzeća su takođe saopštili da će nastaviti da sprovode atraktivne edukativne kampanje poput „Eko-kviza”, posebno za najmlađe sugrađane i školarce, koji su uvek u fokusu Sektora za ekološku edukaciju i informisanje, imajući u vidu da su značaj zaštite životne sredine i ekologije i dalje teme o kojima se najviše govori, te na koje je usmerena najveća pažnja javnosti.