četvrtak, 30. mart 2023.

Izložba „Ljubav prkosi svemu” u Pedagoškom muzeju

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović danas je u Pedagoškom muzeju prisustvovala izložbi radova porodica nestalih lica u sukobima u bivšoj Jugoslaviji pod nazivom „Ljubav prkosi svemu”. 

Organizatori izložbe su Međunarodni komitet Crvenog krsta – Regionalna organizacija Beograd i Crveni krst Beograda. Izložba je posvećena porodicama nestalih lica i kao takva usmerena na osnaživanje tih porodica.

Sukobi u bivšoj Jugoslaviji doveli su do toga da hiljade porodica još uvek traga za svojim nestalim bližnjima. Uprkos tome što su u međuvremenu rasvetljene sudbine hiljada nestalih lica iz čitavog regiona, više je od 1.134 slučaja nestalih čije porodice žive u Srbiji. 

Vesna Vidović je u ime Grada Beograda pozdravila prisutne i zahvalila na pozivu da Grad podrži jedan ovakav skup. 

– Grad Beograd ima dugogodišnju saradnju sa Crvenim krstom i ovo nije prvi put da podržava porodice nestalih. U decembru prošle godine posadili smo zajedno sa njima 60 sadnica kao simbol sećanja na sve nestale. Podršku nastavljamo i ovom izložbom, a nastavićemo je i u budućnosti – rekla je zamenica gradonačelnika. 

Ona je poručila da će gradska vlast uraditi sve što je u njenoj mogućnosti da pomogne svim porodicama nestalih.

– O nestalim osobama treba da govorimo ne u brojkama, već kao o ljudima koji su živeli i radili sa nama. Nadam se da će ovakvih događaja biti sve više u budućnosti i da ćemo se nestalih sećati po svemu lepom što su uradili za naš grad i državu. Grad Beograd je tu za sve svoje građane, da porodicama nestalih pruži podršku, a i da obeća da nećemo zaboraviti sve naše nestale i stradale – zaključila je Vesna Vidović.

Prisutnima su se obratili u ime porodica nestalih Slavica Pavlović, šefica Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Beogradu Jelena Stijačić, u ime Komisije za nestala lica Vlade Srbije Ljiljana Krstić, kao i predsednik Crvenog krsta Beograd dr Milan Mirković.