petak, 31. mart 2023.

Obeležen Svetski dan autizma

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić prisustvovala je danas obeležavanju Svetskog dana autizma na Trgu republike.

Povodom obeležavanja Svetskog dana autizma, koji se obeležava 2. aprila, a u organizaciji Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, na Trgu republike organizovana je manifestacija „Prihvatite različitost – Svi smo mi isti”.

– Obeležavanjem Svetskog dana autizma želimo da skrenemo pažnju šire društvene zajednice na to da su osobe sa autizmom deo našeg društva. Drago mi je što smo danas imali priliku da zajedno podržimo sve osobe sa autizmom u njihovoj borbi. Grad Beograd pruža široki spektar usluga za sve osobe sa invaliditetom, a trudićemo se da i ubuduće te usluge unapređujemo – izjavila je sekretarka Čamagić.

Grad Beograd je osnivač Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u okviru kojeg se zbrinjavaju i osobe sa autizmom. Takođe, Sekretarijat za socijalnu zaštitu obezbeđuje i uslugu ličnog pratioca deteta, koju trenutno koriste deca sa autizmom (njih 441), zatim deca sa elementima autizma ili nekim od pervazivnih razvojnih poremećaja koji se odnose na autizam.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević pozvala je sve sugrađane da posete izložbu u Biblioteci grada Beograda, gde su izloženi radovi osoba sa autizmom. Naznačila je i to da će ministarstvo uvek pružati podršku osobama sa invaliditetom, te da zajedno treba da težimo ka stvaranju društva bez barijera.

Događaju su prisustvovali mališani iz Predškolske ustanove „Dečji dani”.