ponedeljak, 24. april 2023.

Izložba „Gavranovi” u Rančićevoj kući

Samostalna izložba crteža pod nazivom „Gavranovi”, autorke Mike Lovre Milović, biće otvorena u petak, 28. aprila, u 19 časova u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, saopšteno je iz Opštine Grocke. 

Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović” iz Grocke.

U delima Mike Lovre Milović, čiji likovni rad beleži upravo svet ptica, gavranovi su godinama prisutni, likovno i metaforički, izašavši iz okvira malih formata i grafičkih tehnika. Ističu se pojavom, sugestivnom i mističnom dvojnošću svoje prirode, sjajnim crnim perjem i veličanstvenim letom, koji je među pticama jedinstvena, a u umetnosti vekovima inspirativna sprega snage i lepote forme.

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Varoška kuća, u kojoj „stanuje” Centar za kulturu Grocka, raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Izložba je otvorena do 15. maja 2023. godine.