utorak, 23. maj 2023.

Gradonačelnik Šapić dobio zvanični poziv da poseti glavni grad Kazahstana

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić sastao se danas sa ambasadorom Kazahstana Madijem Atamkulovim. Tom prilikom, gradonačelniku Šapiću uručen je zvaničan poziv prvog čoveka Astane da poseti glavni grad Kazahstana, a povod je obeležavanje Dana prestonice, koji se već 25 godina u Astani održava od 4. do 6. jula. 

U okviru proslave održaće se i Forum gradonačelnika gradova sa kojima Astana ima uspostavljen pobratimski odnos, na koji je gradonačelnik Šapić pozvan kao počasni gost i govornik.

Protokol o namerama između Grada Beograda i Akimata grada Astane potpisan je novembra 2016. godine prilikom dvodnevne posete Republici Kazahstanu državno-privredne delegacije Republike Srbije koju je predvodio Aleksandar Vučić. Prilikom te posete otvorena je Ulica Nikole Tesle u prestonici Kazhastana, a iste godine predsednici Kazahstana i Srbije otkrili su spomenik Žambilu Žabajevu, njihovom najvećem pesniku, prilikom posete predsednika Kazahstana Republici Srbiji. 

Odnosi između dva glavna grada otada su intenzivirani. Na sastanku je naglašena volja za nastavkom saradnje i održavanja tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa između dva naroda, sa akcentom na razvoj trgovine i ekonomije. 

Napomena: Video-,materijal može se preuzeti sa sledećeg linka

https://we.tl/t-H5F9nSUpNy