sreda, 24. maj 2023.

Stručni skup na temu brige i razvoja usluga za starije

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić prisustvovala je danas stručnom skupu na temu „Trend razvoja usluge dnevnog boravka u klubovima za starija lica ka uvođenju sistema kvaliteta”, održanom u Gradskoj upravi Grada Beograda. Skupom je obeleženo pedeset godina postojanja Radne jedinice „Dnevni centri i klubovi” u okviru Gerontološkog centra Beograd.

Aleksandra Čamagić je u ime domaćina poželela dobrodošlicu kolegama iz čitave zemlje, naglašavajući važnost razmene iskustava na ovakvim skupovima.

– Trudićemo se da mrežu klubova za stare dodatno unapređujemo sadržajima i da je proširujemo, jer očigledno je da nam je kao društvu potrebno da se držimo na okupu, da od starijih učimo i da osnažujemo porodicu. Energija u klubovima je dobra i pozitivna, a iskustva koja stari prenose i te kako su obostrano važna. Mnogo korisnih i pametnih stvari u njima može da se čuje – navela je Čamagićeva.

Precizirala je da trenutno ima oko 8.500 hiljada korisnika, te da dnevni centri i klubovi pružaju širok spektar usluga.

– Naša dužnost kao prestonice jeste da se usluge povećavaju, ali da se ne bismo hvalili brojkama, daleko je važniji kvalitet i poboljšanje uslova rada kolega koje pružaju pomoć u zajednici. Pod tim podrazumevam i uslugu „pomoć u kući”, koja je od izuzetnog značaja za starije jer oni često nemaju nikog bližeg do koleginica koje pružaju ovu uslugu – kazala je ona.

U mreži klubova za stare trenutno su 32 kluba, a ove godine, verovatno u narednih mesec dana, očekuje se otvaranje još jednog objekta, dodala je gradska sekretarka.

– Takođe, rekonstruisaćemo dva kluba: u Lazarevcu i Obrenovcu, što mi je posebno drago, jer je važno da se ulaže i u rubnim opštinama. Briga o najstarijim sugrađanima i unapređivanje njihovog položaja u društvu svima nama mora da bude prioritet – poručila je Aleksandra Čamagić.

Skup je okupio brojne stručnjake iz ove oblasti iz čitave zemlje, koji učestvuju u panelima na teme „Svetska iskustva sa dnevnim centrima i klubovima za starije”, „Značaj usluge dnevnog boravka u klubovima za stara lica”, „Unapređenje usluga klubova za stare u vaninstitucionalnoj zaštiti”, uz primere dobre prakse pružalaca usluge dnevnog boravka u klubovima za starija lica. U radu skupa učestvovao je i direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević.