sreda, 24. maj 2023.

Apel „Vodovoda” povodom neprimerenog korišćenja fontana

Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija” pozvalo je maturante da ne ulaze u gradske fontane, pre svega iz bezbednosnih razloga, a ujedno i zbog štete koja nastaje na instalacijama fontana u ovim prilikama, saopšteno je iz ovog preduzeća.

U danima sa visokim temperaturama pojedini sugrađani se kupaju u fontanama, a neretko puštaju i svoje kućne ljubimce da ulaze u fontane. U takvim situacijama može doći do oštećenja instalacija, prestanka rada fontane, ali i do povreda. U svakoj fontani postoji sistem instalacija, kako u vidu prskalica i mlaznica tako i u vidu struje i osvetljenja. Svaki ovaj deo potencijalno može biti opasan i zato pozivamo sugrađane da se ponašaju primereno i da ne ulaze u fontane. Zabeležili smo takođe i da ponekad, usled odnošenja, fontane ostanu bez vode, čime se ozbiljno ugrožava njihov rad i dolazi do kvara pumpi. Posebna oštećenja na instalacijama imamo i prilikom ubacivanja deterdženta u fontane.

„Vodovod” navodi da voda u fontanama nije protočna i da joj se dodaju hemikalije kako bi ostala što duže čista i bistra. Zbog svega navedenog, voda u fontanama nije ni za piće ni za kupanje. Sugrađani žeđ mogu da utole na jednoj od 191 česme sa vodom iz gradskog vodovoda, a pored 42 fontane mogu da nađu utočište od vrućine.

Mediji svake godine izveštavaju o „tradicionalnom” kupanju maturanata u fontanama bez sagledavanja mogućih posledica. „Beogradski vodovod i kanalizacija” poziva maturante da ove godine kraj mature proslave na neki drugi način i da tako pošalju poruku da su postali zreliji.