četvrtak, 25. maj 2023.

Saradnja Opštine Zvezdara i USAID-a na projektu „Bolja energija”

Opština Zvezdara bila je domaćin sastanka povodom USAID projekta „Bolja energija”, koji predstavlja petogodišnji projekat zasnovan na unapređenju energetske efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije na nivou opština, saopšteno je iz ove opštine.

Sastanku su prisustvovali članica Veća opštine Zvezdara Gordana Mišev, predstavnica projekta „Bolja energija” Ankica Bubalov, predsednica kompanije E3 International i ekspert za održivo finansiranje na projektu „Bolja energija” Boni Norman, kao i Gojko Šurbatović iz Sekretarijata za energetiku.

Zvezdara je izabrana kao pilot-opština koja će sarađivati na projektu „Bolja energija” tokom ove godine. Cilj ovog projekta je da se reši pitanje energetske efikasnosti, nedostatka podsticaja i ograničenih investicija u oblasti obnovljivih izvora, zatim pitanje neefikasnog korišćenja energetskih resursa, kao i slabo zastupljene upotrebe obnovljivih izvora energije.

Na sastanku se diskutovalo o izboru stambenih zajednica koje su dostavljale prijave za program koji će pružiti podršku putem izrade konceptualnih rešenja primene energetske efikasnosti (EE) i obnovljivih izvora energije (OIE) novih tehnologija, a zatim podržati realizaciju energetske sanacije izabranih stambenih zgrada.

Saradnja na USAID projektu „Bolja energija” veliki je korak unapred kada su u pitanju aktivnosti na kojima Gradska opština Zvezdara radi zajedno sa Gradom i ministarstvima kako bi se izašlo u susret žiteljima Zvezdare kada je reč o energetskoj efikasnosti.