četvrtak, 1. jun 2023.

Velika akcija čišćenja priobalja na Međunarodni dan reke Save

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović učestvovala je danas u ime Grada Beograda u akciji čišćenja savskog priobalja povodom Međunarodnog dana reke Save, koji se obeležava 1. juna. Javno vodoprivredno preduzeće „Srbijavode”, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republičkom direkcijom za vode, Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Opštinom Savski venac, kao i javnim preduzećima i kompanijama, organizovalo je ovu akciju na lokaciji od Čukaričkog rukavca, ispod Mosta na Adi, pa sve do Rečne policije. Učešće su uzeli i predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, kao i deca koja su na početku simbolično pustila u nebo plave helijumske balone.

– Beograd ima bogatstvo i privilegiju da se nalazi na dve velike međunarodne reke, na Savi i Dunavu. Zato danas koristimo priliku da povodom Međunarodnog dana reke Save podignemo svest kod svih građana, kako kod onih najmlađih tako i kod onih najstarijih, da brinu o našim rekama i da održavaju naše priobalje čistim. Najmlađi će danas imati radionice edukativnog karaktera, gde ih učimo na koji način da brinu o našim rekama, ali je važno da svest o tome podižemo kod svih – rekla je Vesna Vidović.

Ona je naglasila da u velikoj akciji čišćenja priobalja učestvuju gradska preduzeća.

– Tu su radnici javnih komunalnih preduzeća „Zelenilo – Beograd” i „Gradska čistoća”, koji i inače svakodnevno brinu da nam grad i reke budu čisti, a danas posebno podržavaju akciju – navela je Vesna Vidović.

Zamenica gradonačelnika se osvrnula na važnost projekata izgradnje fabrika za preradu otpadnih voda.

– Grad Beograd, iako veliki evropski grad, nema nijednu fabriku za preradu otpadnih voda i zbog toga nam je to važno. Izgradnja prve fabrike započeće već krajem leta ove godine, a izgradnjom svih pet fabrika biće pokriven čitav Beograd, tako da se otpadne vode više neće direktno izlivati u naše reke. Trudimo se da vodimo računa o životnoj sredini i ekologiji, kako bi Beograd bio što čistiji i zdraviji – rekla je Vidovićeva.

Direktor JVP-a „Srbijavode” Goran Puzović precizirao je da akcija obuhvata čišćenje lokacije na Čukaričkom rukavcu i oko njega, te je pozvao sve građane dobre volje da se priključe ovoj akciji.

– Jedan od posebnih ciljeva ove akcije jeste pravilno postupanje sa otpadom jer će prikupljen otpad biti adekvatno razvrstan, odložen i recikliran ili kompostiran – istakao je Goran Puzović.

On je naglasio da će za Međunarodni dan reke Save biti organizovan niz edukativnih radionica, sportskih aktivnosti, onlajn platforma o očuvanju reka, a sve će biti prilagođeno deci različitih uzrasta. Deca vrtićkog uzrasta i mlađih razreda osnovne škole imaju priliku da na zanimljiv način uče o bitnim pojmovima kao što su reke, poplave, zagađenje, otpad i reciklaža.

Međunarodni dan reke Save se obeležava svake godine 1. juna, s ciljem da se promoviše značaj ove reke za sve zemlje u njenom slivu. Naša zemlja je ravnopravni član i potpisnica Međunarodne komisije za sliv reke Save (ISRBC), a JVP „Srbijavode” aktivno učestvuju u radu ove komisije u svim ekspertskim grupama.