četvrtak, 1. jun 2023.

Otvorena Međunarodna naučna konferencija „Obrazovanje u vreme pandemije kovida 19: iskustva i pouke”

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović prisustvovala je otvaranju Međunarodne naučne konferencije „Obrazovanje u vreme pandemije kovida 19: iskustva i pouke”, koja se održava na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Vesna Vidović je prisutne pozdravila u ime Grada i istakla da je Beograd u vreme krize izazvane pandemijom pokazao primer dobro organizovanog obrazovnog sistema, koji je uspeo da se prilagodi izazovima novonastale situacije. 

– Obrazovne ustanove su morale da obustave neposrednu nastavu i pređu na onlajn. Uloženi su napori da se nastava održi na visokom nivou i da se obezbede kvalitetni uslovi za učenje, a jedan od ključnih faktora uspeha bila je spremnost i angažovanost beogradskih obrazovnih institucija, tu prvenstveno mislim na ljude – profesore, nastavnike, učenike, ali i njihove roditelje. Univerziteti, srednje i osnovne škole brzo su se prilagodili novonastaloj situaciji i prešli na onlajn nastavu putem različitih platformi – rekla je Vidovićeva.

Ona je podsetila da je odmah po uvođenju vanrednog stanja Radio-televizija Srbije na sva tri programa emitovala lekcije za učenike osnovnih škola.

– Oko 300 učitelja beogradskih osnovnih škola, koji su tada bili angažovani u produženom boravku dece, a to su profesori razredne nastave koje škole angažuju po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, nisu ostali bez posla. Nakon zatvaranja škola zbog epidemije izazvane virusom korona, zadržani su da učestvuju u pripremi nastave na daljinu na osnovu odluke Grada Beograda donetoj na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije – podsetila je zamenica gradonačelnika.

Vidovićeva je poručila da obrazovanje na daljinu predstavlja model koji doživljava ekspanziju u poslednjih nekoliko decenija, uporedo sa intenzivnim razvojem informaciono-komunikacionih tehnologija. Prema njenim rečima, Univerzitet u Beogradu inicirao je niz istraživačkih projekata s namerom da se sagledaju izazovi i moguća rešenja s kojima se suočava društvo u vreme krize. 

– U budućim vremenima obrazovanje na daljinu će sve više dobijati na značaju, s obzirom na brojne prednosti ovog modela obrazovanja. Na ovoj konferenciji moći ćemo da sagledamo kakve smo pouke izvukli iz teškog iskustva sa pandemijom kovida 19 i da li iskustvo koje smo tada stekli u obrazovanju na daljinu možemo da iskoristimo kao pozitivan primer dobre prakse u ovoj oblasti – rekla je Vesna Vidović i svim gostima poželela srdačnu dobrodošlicu u Beograd i srećan rad.

Na konferenciji, između ostalih, obratili su se pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović, državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, dekan Učiteljskog fakulteta prof. dr Danimir Mandić, prorektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Filipović i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić.