sreda, 13. septembar 2023.

Šapić: Rebalans budžeta za veće plate u vrtićima i nova ulaganja u saobraćajnice i javni prevoz

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je najavio da je najvažnija odluka današnje sednice Skupštine grada rebalans budžeta, zahvaljujući čemu će se obezbediti dodatna sredstva za povećanje osnovica za plate zaposlenih u predškolskim ustanovama, ali i za ulaganja u putnu infrastrukturu i obnavljanje voznog parka glavnog gradskog prevoznika.

– Rebalansom prebacujemo sredstva sa pozicije na poziciju, a cilj je da na kraju godine imamo što veću iskorišćenost budžeta, te da se on vrati građanima kroz razne programe, projekte i mere. Dok sam na ovom mestu to ćemo raditi dva ili tri puta godišnje, jer tako funkcionišu sve ozbiljne kompanije – pojasnio je gradonačelnik.

Kako je precizirao u izjavi za medije neposredno pre sednice, Grad je do sada povećavao republičku osnovicu za šest odsto, a sada će povećati za još deset procenata.

– Na republičku osnovicu za plate u predškolskim ustanovama Grad Beograd će dodati još šesnaest odsto. S obzirom na to za će Republika podići taj iznos za još pet odsto u septembru, a ima najava da će od januara podići za još deset odsto, kada se sve sabere vaspitačica bi od sadašnjih sedamdeset hiljada mogla da prima blizu sto hiljada dinara, što će biti značajno povećanje zahvaljujući Gradu i Vladi Srbije. Ovo je po meni najvažnija predložena odluka. Takođe, povećavamo i solidarnu pomoć za zaposlene u ovoj oblasti, tako da će umesto 25 hiljada ona iznositi 40 hiljada, koliko imaju i svi zaposleni u javnim komunalnim preduzećima – rekao je Šapić.

Još jedna važna odluka, precizirao je Šapić, tiče se rebalansiranja, odnosno dodeljivanja još milijardu dinara za asfaltiranje i rekonstrukciju ulica.

– Način na koji radimo od septembra prošle godine pokazao je da rekonstrukcije mogu da se rade u terminima i da Grad može da oporavlja i sređuje ulice od svojih sredstava i svojim komunalnim preduzećem. Sve radove obavljao je „Beograd-put”, a preduzeće koje je bilo na izdisaju vratili smo potpuno u život. Broj rekonstruisanih ulica u prvoj „turi” bio je 45, prošlim budžetom odredili smo još sto i sada dodajemo još brojne saobraćajnice koje će se raditi – istakao je Šapić.

Zahvaljujući kreditima i lizingu, ali i uštedi na nafti koju nova vozila neće koristiti, Grad u narednom periodu planira da znatno obnovi vozni park GSP-a.

– Okvir je oko 300 miliona evra, a u zavisnosti od mogućnosti Grada sredstva će narednih nekoliko godina biti korišćena za nabavku novih vozila, koja će na osnovu strateške odluke biti na gas ili električna. Međutim, računica je takva da će zapravo svaka nabavka od sada Grad koštati nula dinara, jer na godišnjem nivou razlika u ceni između nafte i gasa iznosila bi tačno toliko, ako ne i više, koliko košta i novo vozilo koje bismo nabavili. Očekujem da ćemo u prvoj turi nabaviti skoro tri stotine autobusa, ali ćemo pokušati i da nabavimo dvadesetak tramvaja, prvi put posle petnaest godina – naveo je Šapić.

Grad daje saglasnost i za novi ugovor na javno-privatno partnerstvo za prigradski prevoz, čime je obezbeđena ušteda od nekoliko miliona evra godišnje, a privatnici su obavezni da nabavljaju nova vozila i da se pridržavaju novih standarda u javnom prevozu. Na dnevnom redu je i nova odluka o dodeli vaučera od 6.000 dinara, a ovog puta proširuje se dijapazon artikala, kao i brojni planovi koji će pospešiti građevinsku industriju u Beogradu.

Grad će formirati stručnu komisiju, na čelu sa gradskim urbanistom, koja će u skladu sa ambijentalnom celinom pojedinim vlasnicima objekata, koji ruže tu celinu, davati nalog da fasade i izloge privedu nameni.

Gradonačelnik je istakao da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu za današnju sednicu predložio uvođenje nove usluge namenjene deci i mladima koji su u sukobu sa zakonom, roditeljima, školom ili zajednicom. To podrazumeva, pojasnio je, da su deca koja imaju određene probleme u ponašanju prepuštena roditeljima, a da na nivou grada nema takve usluge koja bi omogućila određene tretmane, razgovore i aktivnosti.

– Tako bi se prevazišao period koji nije beznačajan u njihovom odrastanju. Ideja je da se usluge pružaju besplatno – rekao je Šapić.

On je naveo i da je pred gradskim odbornicima Odluka o osnivanju gradskog Zavoda za sport i medicinu rada.

– To je dobra stvar, imaju ga republika i pokrajina. Veliki broj sportskih klubova, udruženja, dece koja se bave sportom imaju potrebu za ozbiljnim zavodom jer tu mogu da se testiraju, pregledaju, edukuju – zaključio je gradonačelnik Šapić.

Napomena Video-materijal (izjava i pokrivalica) se može preuzeti sa sledećeg linka:

https://wetransfer.com/downloads/32c935dd0bfe0ee20011eb3e89f58fbe20230913104523/75ae80a131efe70b5f8b509f2c9240ab20230913104523/99b2d6

obraćanje

https://wetransfer.com/downloads/33983468dad524220b085cc3f01ea6f220230913105731/3dde7d68aecf7c444d6f8feb447f356420230913105731/fc00e4