sreda, 13. septembar 2023.

Šapić: Rebalansom budžeta do novca za bolji života svih građana

Rebalansom budžeta obezbedićemo sredstva za povećanje osnovice za plate zaposlenih u predškolskim ustanovama i to je jedna od najvažnijih odluka na današnjoj sednici Skupštine grada, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Gostujući na TV „Euronews”, rekao je da će na republičku osnovicu za plate u predškolskim ustanovama Grad Beograd dodati još šesnaest odsto.  

– S obzirom na to da će Republika podići taj iznos za još pet odsto u septembru, a ima najava da će od januara podići za još deset odsto, kada se sve sabere vaspitačica bi od sadašnjih sedamdeset hiljada mogla da prima blizu sto hiljada dinara, što će biti značajno povećanje – pojasnio je gradonačelnik.

Šapić je dodao da će ovim rebalansom biti obezbeđen i novac za kupovinu novih vozila javnog prevoza. 

– Ideja mi je da u prvom talasu idemo na kupovinu blizu 300 autobusa i da prvi put posle 15 godina kupujemo i nove tramvaje. S obzirom na to da smo još prošle godine doneli odluku da idemo na potpuno izbacivanje autobusa na benzin i naftu i da pređemo na vozila na gas, svako ugovaranje koje budemo imali neće povećati troškove grada zahvaljujući kreditima i lizingu, ali i uštedi na nafti koju nova vozila neće koristiti. Voleo bih da se tenderi što pre raspišu kako bismo već u toku zime mogli da dobijemo jedan broj novih vozila, a sva u roku od godinu i po dana od dana potpisivanja ugovora – rekao je gradonačelnik.

Govoreći o besplatnim udžbenicima za osnovce i srednjoškolce, besplatnim vrtićima, većim davanjima za zaposlene u predškolskim ustanovama, gradonačelnik je naglasio da je najveći deo sredstava već opredeljen ranije, što u prošlom budžetu što u prethodnom rebalansu. 

Sada je opredeljena nova milijarda dinara za rekonstrukciju ulica koja je u poslednjih godinu dana rađena izuzetno uspešno i bez probijanja rokova.  

– Kada pitate odakle sredstva, pa svaka ozbiljna kompanija radi presek dva-tri puta godišnje i prilagođava se novonastalim okolnostima. Sve dok budem bio gradonačelnik mi ćemo se ponašati kao svaka uspešna svetska kompanija. Povlačimo novac sa pozicija za projekte koji se nisu realizovali i premeštamo na drugo mesto kako bi ga maksimalno iskoristili. To je i pokazatelj uspešnosti jedne gradske uprave, da vrati nazad građanima što više novca koji od njih i prihoduje – rekao je Šapić.

On je podsetio da Grad Beograd sprovodi projekat otvaranja 107 komunalno-bezbednosnih stanica čije će lokacije biti širom grada, a cilj je da se umreže republičke i gradske službe kako bi radili sinhronizovano. Kako je rekao, očekuje da do proleća ožive sve komunalno-bezbednosne stanice koje će raditi 24 časa i biti na usluzi građanima. 

Govoreći o rezultatima naplate karata u javnom prevozu, gradonačelnik je rekao da se spremaju nove mere kako bi se poboljšao sistem naplate javnog prevoza. 

– Veoma je važno što sada znamo gde ide novac i što imamo potpunu kontrolu nad čitavim sistemom. Verujem da za dve do tri godine možemo da imamo jedan od najboljih prevoza u ovom delu Evrope – rekao je gradonačelnik.

Govoreći o uvođenju reda na obalama reka, Šapić je ponovio da je potrebno da se uredi Savsko šetalište i dodao da niko ne može da koristi javno dobro, a da za to ne plaća naknadu. Prema njegovim rečima, najvažnija je bezbednost jer splavovi postavljeni na šetalištu nisu bezbedni za građane, a Grad će tražiti najbolje rešenje i najbezbednije mesto na koje će ih ukloniti.

– U taj proces smo ušli pre godinu dana i neću odustati od toga. Donesena su izvršna rešenja o uklanjanju svih objekata i došli smo do 28 objekata i uplate depozita vlasnika splavova, od čega će Grad prihodovati oko milion evra godišnje – istakao je gradonačelnik.

Šapić je najavio da će Grad osnovati Komisiju na čijem čelu će biti glavni urbanista Marko Stojčić, a koja će se baviti time kako se pojedine fasade i izlozi u gradu uklapaju u ambijentalnu celinu grada.

– Komisija će izdavati naloge vlasnicima objekata za koje ona proceni da ruže izgled grada, da postupe po njenom nalogu, a u suprotnom dobiće kazne, ili će Grad to uraditi, a vlasnici će snositi troškove. Imamo u planu da uložimo znatna sredstva u sređivanje starih i oronulih fasada, naročito u centru grada, a naš interes je da Beograd liči na pravu evropsku prestonicu – zaključio je prvi čovek srpske prestonice.