ponedeljak, 20. novembar 2023.

Aleksandar Šapić obišao obnovljeno spomen-obeležje Đoki Vještici na istoimenom platou

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obišao je Plato Đoke Vještice, gde je obnovljeno spomen-obeležje našem poznatom novinaru. Ovo obeležje otkriveno je na rođendan Studija B, 1. aprila 2012. godine, kada je i čitav plato ispred Palate „Beograd” poneo ime Đoke Vještice, ali je nažalost polomljeno 2019. godine.

Na inicijativu Udruženja novinara Srbije, Grad Beograd je obezbedio izradu novog spomenika, koji je na petnaestu godišnjicu od smrti novinara zvanično otkriven, tako da se posle četiri godine na platou ispred „Beograđanke” ponovo nalazi obnovljeno spomen-obeležje ovom poznatom beogradskom novinaru. Medijsku akciju za obnovu spomen-obeležja Đoki Vještici, uz UNS, vodili su i Studio B i TV Nova S.

Novinar Đoko Vještica bio je poznat po organizovanju humanitarnih akcija i pokretanju brojnih inicijativa za uređenje Beograda i zelenih površina u glavnom gradu. Mnogi ga pamte kao urednika i voditelja radio-emisije „Beogradska razglednica”. Na inicijativu Đoke Vještice 1988. godine održan je prvi „Beogradski maraton”.

Tri godine posle njegove smrti, UNS je 2011. ustanovio novinarsku nagradu za humanost koja je nazvana po njemu. Dodeljuje se za priloge koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Napomena: Video-materijal može se preuzeti sa sledećeg linka

https://we.tl/t-HHfZucxV49