utorak, 21. novembar 2023.

Promocija dobrog upravljanja i podrške Romima na lokalnom nivou

Gradska opština Zvezdara učestvuje i u drugoj fazi projekta „Romakted” koji finansiraju Savet Evrope i Evropska unija, a tiče se promocije dobrog upravljanja i podrške Romima na lokalnom nivou.

U sklopu projekta tokom jeseni realizuju se radionice za odgovorno roditeljstvo, namenjene onim roditeljima romske nacionalnosti čija su deca u riziku od osipanja iz školskog sistema. Na tim radionicama roditelji dobijaju savete na koji način treba da organizuju dan detetu, na koji način da dete izvršava svoje obaveze, koje su uloge oca i majke. Takođe, uče se komunikacijskim veštinama, vaspitavanju uvođenjem nagrada a ne kazni, senzibilizaciji za nenasilnu komunikaciju i rešavanje sporova uvođenjem druge perspektive, te kako uspostaviti kontrolu i samokontrolu.

Projekat predviđa održavanje deset radionica za ukupno 50 roditelja. Svaki roditelj koji pohađa radionicu dobija za svako svoje školsko dete ranac sa školskim priborom, kao vid ekonomske podrške.

Podrška i pomoć su omogućene putem dva mala granta u okviru projekta „Romakted” na Zvezdari, ukupne vrednosti od 15.000 evra. Ove aktivnosti sprovodi Gradska opština Zvezdara i one traju do kraja ove godine, dok će druga faza programa „Romakted” trajati do kraja 2024. godine. Pored dodele opreme udruženjima koja okupljaju Rome i Romkinje, projekat obuhvata i podršku za bolju preventivu i zdravstvenu zaštitu Roma i Romkinja, kao i psihološku podršku za srednjoškolce romske nacionalnosti, saopšteno je iz Opštine Zvezdara.