petak, 1. decembar 2023.

Koncertom „Novogodišnja bajka” obeležava se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Malom pozorištu „Duško Radović” biće izveden koncert pod nazivom „Novogodišnja bajka”, s početkom u 20 časova. Ovaj dan obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na ukazivanje na njegov značaj. Cilj obeležavanja jeste da se i osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kojem žive.

Milijarda ljudi, odnosno 15 odsto svetske populacije ima neki oblik invaliditeta. Prevalencija je veća u zemljama u razvoju, gde osobe sa invaliditetom češće imaju niži stepen obrazovanja, gde su lošiji zdravstveni ishodi, niži nivo zaposlenosti i veća stopa siromaštva.

Koncept koncerta „Novogodišnja bajka” osmislio je Đorđe Makarević, a producent je Natalija Lazić. Program realizuje NVO „Maska”, pod pokroviteljstvom gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Već nekoliko godina unazad, u saradnji sa Malim pozorištem „Duško Radović”, mladi i talentovani umetnici s različitim vrstama invaliditeta imaju priliku da pokažu svoj talenat i kreativnost kroz različite umetničke žanrove. Na koncertu učestvuje deset osoba sa različitim vrstama invaliditeta, pet profesionalnih igrača i šest profesionalnih muzičara, koji su podrška na sceni. U foajeu pozorišta biće postavljena izložba „Inkluzivno” – reč je o scenskom stvaralaštvu, čiji je autor Tina Dragićević. Ovaj projekat ima za cilj da kroz umetnost kao univerzalno sredstvo komunikacije napravi most između osetljivih grupa i šire društvene zajednice.