utorak, 23. januar 2024.

Još jedno „tečno drvo” na Starom gradu

Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji – „LIQUID 3”, postavljen je prošle godine ispred Opštine Stari grad u Makedonskoj ulici, a danas je zahvaljujući NLB Komercijalnoj banci postavljeno i drugo na Terazijama, kod broja 45, saopštavaju iz ove gradske opštine. 

Ovo „tečno drvo”, kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu gde je osmišljen, predstavlja novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) u urbanim područjima gde su koncentracije najveće. Foto-bioreaktor funkcioniše tako što se u akvarijumu od 600 litara vode nalaze alge koje vezuju ugljen-dioksid i fotosintezom u direktnom procesu proizvode čist kiseonik. 

– Projekat je osmišljen tako da bude i multifunkcionalan. Projektovan je kao klupa, ima punjače za mobilne telefone, kao i solarnu ploču zahvaljujući kojoj klupa ima rasvetu tokom noći – ističe Radoslav Marjanović, predsednik gradske opštine Stari grad.

Ovaj projekat ima za cilj da popularizuje i raširi primenu mikroalgi u Srbiji, jer se one mogu koristiti u prečišćavanju otpadnih voda, kao kompost za zelene površine, za proizvodnju biomase i biogoriva, kao i za prečišćavanje vazduha od izduvnih gasova iz fabrika. Mikroalge koje se nalaze u „LIQUID-u 3” menjaju dva drveta stara deset godina ili 200 kvadrata travnjaka. Sistem je isti jer i drvo i trava vrše fotosintezu i vezuju ugljen-dioksid. Prednost mikroalgi je u tome to što su efikasnije od 10 do 50 puta u odnosu na drvo. 

– Cilj nam nije da zamenimo šume, nego da pomoću ovog sistema popunimo one urbane džepove gde ne postoji prostor za sadnju drveća. U nekim uslovima velikog zagađenja drvo ne može ni da opstane, dok algama to zagađenje ne smeta – istakao je dr Ivan Spasojević, jedan od autora projekta iz Instituta za multidisciplinarna istraživanja. 

„LIQUID 3” je nagrađen kao jedno od 11 najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”, koji Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

– O „tečnom drvetu” pisali su mnogobrojni inostrani mediji, a zahvaljujući društvenim mrežama preko 10 miliona ljudi videlo je ovaj srpski izum koji svakako potvrđuje značaj ulaganja u inovacije. Ponosan sam što smo uspeli da urbane čepove naše opštine pretvorimo u mini zelene oaze, pa smo tako u toku prošle godine postavili 62 starogradske bašte, a projekat koji bismo posebno istakli svakako je „zeleni krov” na OŠ „Drinka Pavlović” koji predstavlja dobar primer prakse kako je moguće ozeleniti urbane prostore – podsetio je Marjanović.