petak, 24. maj 2024.

Dan Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Zavod za zaštitu spomenika kulture obeležava svoj dan i 64. godinu postojanja institucije u ponedeljak, 27. maja, u svečanoj sali Zavoda. 

Oni podsećaju da od svog osnivanja 1960. godine rade na očuvanju nepokretnog kulturnog nasleđa naše prestonice, izradi projekata rekonstrukcije i restauracije, istraživanju, valorizaciji i evidentiranju nepokretnosti, izradi predloga odluka za utvrđivanje kulturnih dobara, kao i na njihovoj prezentaciji, popularizaciji i edukaciji.

Ističu da su učestvovali u obnovi Centralne kule Starog sajmišta, rekonstrukciji i restauraciji Zindan kapije Beogradske tvrđave, obnovi Jadransko-podunavske banke, projektu rekonstrukcije Memorijalnog muzeja Nadežde i Rastka Petrovića, zgrade BIGZ-a, Sava centra, vile Prendić. 

Dobitnici su nagrade za izdavača godine na 66. Međunarodnom sajmu knjiga, izdali su brojna monografska i knjiška izdanja. 

Obeležili su dva velika jubileja, deset godina projekta „BeoKul Gradska tura”, koji je poneo Godišnju nagradu Društva konzervatora Srbije, i deceniju projekta namenjenog našim najmlađim sugrađanima, „Nasleđe za decu”.

Tradicionalno, u protekloj godini su bili nosioci programa manifestacije „Dani Beograda”, a učestvovali su i u manifestacijama „Dani evropske baštine”, „Bina”, „Dani porodice 2024”.