Marko Stojčić, glavni urbanista

Glavni urbanista

Rođen je u Beogradu 1975. godine. Nakon završene XI Beogradske gimnazije upisuje Arhitektonski fakultet i stiče zvanje diplomiranog inženjera arhitekture (Msc). Član je Inženjerske komore Srbije od 2008. godine, Saveza arhitekata Srbije od 2001, Društva arhitekata Beograda i ima status Slobodnog umetnika u udruženju ULUPUDS od 2001. godine. Licencirani je odgovorni urbanista, odgovorni projektant i odgovorni izvođač radova.
Inicijator je osnivanja Komore arhitekata Srbije za šta je dobio i podršku Evropske komisije iz Brisela 2010. godine. Osnivač je i Komisije za sport i rekreaciju u Institutu za standardizaciju Srbije. Aktivno se bavio projektovanjem javnih, stambenih, komercijalnih i sportskih objekata kao i projektima uređenja javnog prostora u periodu od 2001. godine pa do danas.

Osnivač je i glavni i odgovorni urednik najznačajnijeg regionalnog arhitektonskog časopisa „Arhitekton“.

U sazivu je Komisije za planove Skupštine grada Beograda od decembra 2013. godine, a od maja 2014. bio je potpredsednik Saveta za urbanizam Skupštine grada Beograda. U maju 2018. godine izabran je na mesto zamenika predsednika Komisije za planove Skupštine grada Beograda.
Bio je član žirija za arhitektonsko-urbanistička rešenja: Makiškog polja u Beogradu, “KAMPUS BIO4” na Voždovcu, objekta Akademije primenjenih umetnosti u Karađorđevoj ulici, objekta Muzičke akademije u Linijskom parku, objekta Beogradske filharmonije i dr. Takođe je bio predsednik internacionalnog žirija za godišnju nagradu časopisa „Arhitekton” u tri navrata 2009, 2010 i 2011. godine.

Zadužen je za kandidaturu Beograda za EXPO 2027.

Inicijator više projekata uređenja javnih prostora i izgradnje objekata javne namene u Beogradu.

Bavio se istraživanjem savremene arhitekture i urbanizma, objavio je veći broj tekstova kako u domaćim tako i stranim časopisima i gostovao je ka opredavač na više fakulteta u Beogradu.

Autor je većeg broja objekata u Srbiji i inostranstvu kao i većeg broja Urbanističkih projekata. Među najznačajnijim su projekti za sportske komplekse, naučne centre, stambene objekte, komercijalne objekte, hotelske komplekse, javne parkovske površine.

Na funkciju Glavnog urbaniste grada Beograda, izabran na sednici Skupštine grada 4. marta 2019.godine, na period od 4 godine. U toku istog mandata je obavljao i funkciju predsednika Komisije za planove Skupštine grada Beograda, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Oženjen, otac četvoro dece.