Obaveštenje o upisu dece u prvi razred osnovne škole

Upis u prvi razred osnovne škole obaviće se u periodu od 1. aprila do 31. maja 2023. godine.

Pravo na upis u osnovnu školu stekla su deca rođena 2016. godine i deca koja su rođena u januaru i februaru 2017. godine.

Proces upisa se većinski obavlja elektronski, stoga je neophodno da se roditelji pre svega registriju na sajt eUprave. Nakon toga će biti u mogućnosti da zakažu termin za testiranje deteta u odabranoj školi. Zakazivanje termina za testiranje preko eUprave omogućeno je od 20. marta 2023. godine.

Takođe, zakazivanje je moguće obaviti i lično u osnovnoj školi.

Roditelji mališana nisu u obavezi da donose potrebna dokumenta u štampanom obliku, već će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnost. Dokumenta koja škola nabavlja po službenoj dužnosti su:
1.    Izvod deteta iz matične knjige rođenih
2.    Uverenje o prebivalištu
3.    Uverenje o završenom obaveznom pripremnom predškolskom programu
4.    Potvrda lekara o izvršenom lekarskom pregledu

Ukoliko je lekarski pregled urađen u privatnoj lekarskoj ustanovi ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi potrebno je da se potvrda dostavi lično školi.
Preporuka škola je da na zakazani termin za testiranje deteta roditelji ponesu kopiju izvoda iz matične knjige rođenih.

Roditelji koji žele da školske 2023/24. godine u prvi razred upišu decu rođenu od 1. marta do 31. avgusta 2017. godine dostavljaju školi pisani zahtev i kopiju izvoda iz matične knjige rođenih. Provera spremnosti dece za boravak u kolektivu i pohađanje nastave obavljaće se u junu 2023. godine.

Ove godine očekuje se upis oko 16000 beogradskih đaka prvaka, na teritoriji 17 gradskih opština.