Šumatovačka – Centar za likovno obrazovanje

Šumatovačka – Centar za likovno obrazovanje
Šumatovačka 122
tel. 6430-908, 6431-066
tel/faks: 6404-846
e-mail:art@sumatovacka.rs
www.sumatovacka.rs

Direktor: mr Dragan Kićović

Centar za likovno obrazovanje – Šumatovačka (osnovan 1948.) je ustanova kulture, umetničkog stvaralaštva i obrazovanja od značaja za grad Beograd i šire. Kulturna je baština naše zemlje prvog reda, koja ima važno mesto za vizuelne i likovne umetnosti, i za umetničku pedagogiju. Činjenica da je od 1948. do danas u ovoj ustanovi kulture svoja prva znanja i iskustva steklo više hiljada polaznika koji su stvarali njenu istoriju, njena duga tradicija i plejada veoma značajnih umetnika koji su na različite načine vezani za nju, čine je posebnom i potvrđuju njen status od značaja. Kao trajni doprinos zajednici, a zahvaljujući saradnji sa umetnicima koji su prepoznali vrednost ove vrste baštine osnovana je Umetnička kolekcija Šumatovačke – Work in Progress, kojoj su svoja dela do sada donirali: Arnautović Snežana, Bogdanović Kosta, Bunuševac Kosta, Čekić Jovan, Ćirić Rastko, Ćuk Maja, Dragojlović Marija, Đekić Marta, Đurić Uroš, Glid Gabrijel, Jeremić Moca, Kovač Žolt, Komad Vladimir, Lapčević Milica, Marinković Milan-Cile, Milunović Mihael, Miljuš Branko, Nikitović Nenad, Ognjanović Koča, Opavsky Vesna, Ostojić Tanja, Otašević Dušan, Pantić Aleksandar, Pleskonja Ivona, Popović Zoran, Rajčević Balša, Srb Aleksandar, Stajčić Miodrag, Stanković Miodrag, Stanković Nina, Stanojević Jovanka, Stojković Milica, Tepavac-Tarin Milan, Terzić Predrag-Peđa, Todorović Nina, Todosijević Raša, Trnavac Filip, Vasiljev Asja, Vasiljev Marija, Vicković Selena i Vlahović Jugoslav.

Misija Šumatovačke u najširem smislu je da doprinosi kontinuiranom razvoju umetničke scene našeg grada, istražuje i zauzima prostor aktivnog promišljanja, kako u tradicionalnim umetnostima, tako i aktuelnim novim vizuelnim tendencijama. Od nastanka Šumatovačka podržava različite vrste umetničkih koncepcija s težnjom da se razvije potpuno nova i drugačija umetnička scena Beograda u interodnosu s evropskim i svetskim likovnim dešavanjima, različitim umetničkim praksama i čitanjima.

Vizija Šumatovačke je da bude vodeća ustanova kulture u polju naprednog umetničkog obrazovanja i otvoreni prostor bez ograničenja, gde se umetnici bave materijalnom, spiritualnom i intelektualnom umetnošću.

AKTIVNOSTI I PROGRAMI:

1. UMETNIČKO-OBRAZOVNI PROGRAMI:
crtanje i slikanje, crtanje i vajanje, mozaik, grafika, graviranje i kaligrafija, ikonopis, kostim, dizajn tekstila, lutkarstvo, scenografija, arhitektura, istorija umetnosti i teorija forme, multimedijalna umetnost, fotografija, dizajn, strip i ilustracija Đorđe Lobačev, škola glume i škola javnog nastupa Moje najbolje JA.
2. UMETNIČKE RADIONICE: Šareni tabani, BauŠumova radionica, Harađuku, Mladi pisci u akciji sa Jasminkom Petrović, Pozorište senki, Čaj-Či, Šta sve mogu da napravim od ...? i DJ radionica.
3. STARI UMETNIČKI ZANATI: Restauracija i konzervacija antikvarnih predmeta i Umetnost ručnog knjigovezanja.
4. PROJEKTI: Kafe Pedagogija, DUNAV 2012 – Internacionalni simpozijum monumentalne sculpture, Tišina (Ptica u letu), Umetničke čarolije Šumatovačke, Bio jednom jedan lav..., Nauka – Slika, Različito, a isto i Kreativno-obrazovni centar – to je i moja škola.
5. UMETNIČKO-DOKUMENTACIONA CELINA: Umetnička kolekcija Šumatovačke – Work in Progress i Virtuelni muzej Šumatovačke.
6. GALERIJSKO-IZLOŽBENU CELINA: Galerija Stepenište i Vračarska bašta.
7. REZIDENCIJALNI PROGRAM ŠUMATOVAČKE.
8. ŠIRENJE KULTURE KROZ RAZLIČITE PROGRAME I PROŽIMANJE UMETNOSTI.