Nova zgrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta

 

Obnovljeno Jugoslovensko dramsko pozorište otvoreno je 23. maja 2003, premijerom predstave "Rodoljubci" Jovana Sterije Popovića, u režiji Dejana Mijača. Premijeri je prethodio program svečanog otvaranja, kome su prisustvovale brojne zvanice iz kulturnog života Beograda i gosti iz inostranstva. Pozorište je otvoreno nakon dvadesetak meseci gradnje, a objekat je koštao oko 15 miliona evra. Izgradnja Jugoslovenskog dramskog pozorišta započeta je nedugo po izbijanju požara u staroj zgradi 1997. godine.
Sa gradnjom se stalo već krajem naredne godine, kada je bilo završeno 70 odsto grube građevinske konstrukcije. Radovi se obnavljaju u septembru 2001. godine, da bi već godinu i po dana kasnije Beograd ponovo dobio Jugoslovensko dramsko pozorište. Ono sada ima i malu scenu sa 120 mesta, dok velika sala može da primi 655 gledalaca.

Do 2000. Grad je u objekat uložio 2,6 miliona evra, da bi potom donacijama bilo prikupljeno 300 hiljada evra. Republička vlada dala je 1,2 miliona evra, a Grad je posao završio sa uloženih 11 milona evra. Ukupna površina pozorišta je 7,5 hiljada kvadratnih metara a cena po kvadratnom metru prostora je manja od dve hiljade evra.

Umetnički direktor JDP-a Gorčin Stojanović najavio je da će se do kraja sezone, koja će biti produžena, na velikoj sceni postaviti premijere Čehovljevog "Galeba" u režiji Slobodana Unkovskog i Bulgakovljevog "Molijera" u režiji Dušana Jovanovića, kao i da će jedini komad iz prethodnog repertoara koji će biti igran u novoj zgradi biti "Bure baruta". U nekadašnjoj zgradi Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Rodoljupci" su dva puta premijerno prikazani prvi put 23. maja 1949. u režiji Mate Miloševića, a potom 31. maja 1986. takođe u režiji Dejana Mijača.