četvrtak, 29. oktobar 2015.

Gradski menadžer Goran Vesić svečano otvorio 31. Beogradski džez festival

U ime osnivača Grada Beograda, gradski menadžer Goran Vesić otvorio je večeras 31. Beogradski džez festival, koji se do 1. novembra održava u našem glavnom gradu.  Beograd je ponosan na jednu od najstarijih manifestacija u oblasti kulture, za koju su ove godine rasprodate skoro sve ulaznice, rekao je Vesić.

– Teoretičar džeza Joakim Berent je džez okarakterisao kao muziku protesta i otpora. Džez je mnogo više od muzike, on je sloboda i možda je zato tako dobro prihvaćen u našoj zemlji. Možda smo zato počeli da sviramo džez godinu dana posle Pariza i možda zato uspevamo da održimo tradiciju već 31 godinu. Nadam se da ćemo naredne godine imati još više učesnika – istakao je Vesić na svečanom otvaranju festivala.

Strani novinari, dodao je Vesić, primećuju da Beogradski džez festival ima jednu specifičnost – mnogobrojnu mladu publiku, na šta je grad naročito ponosan. Beogradski džez festival umnogome doprinosi razvoju kulture u glavnom gradu i promociji Beograda u čitavom svetu, kazao je Vesić.

Ovogodišnji festival otvaraju koncerti Jelene Jovović „Jazz Junction”, posebno naručen internacionalni projekat naše izuzetne pevačice, kao i evropska premijera novog projekta Džejmsa Brendona Luisa „Days Of Freeman” – jednog od najtalentovanijih svetskih saksofonista.

Na Beogradskom džez festivalu, 31. po redu, nastupa više od 80 muzičara iz čitavog sveta. Festival se održava pod sloganom „Budućnost džeza” u Domu omladine i Domu sindikata, a na njemu svoje mesto naći će i novi, mladi autori.

U ime domaćina, vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda Nenad Dragović, poželeo je svim gostima Beograda dobrodošlicu. On je podsetio da festival ima znatan međunarodni ugled i da s ponosom nosi titulu manifestacija od posebnog značaja za Grad Beograd.