četvrtak, 22. oktobar 2020.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine

Obaveštenje JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija"

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA 
Sekretarijat za zaštitu životne sredine
Beograd, Masarikova 5/X 


objavljuje

OBAVEŠTENJE


Sekretarijat za zaštitu životne sredine, na zahtev nosioca projekta JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, Kneza Miloša 27, doneo je rešenje kojim je data saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta sanacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u naselju „Gaj“ u Barajevu, na katastarskim parcelama br. 4902/13 i 4902/12 KO Barajevo, koju je izradilo Preduzeće za inženjering, građevinarstvo, unutrašnju i spoljnu trgovinu  „BMD BAU“ d.o.o. iz Beograda. 
U sprovedenom postupku utvrđeno je da je predmetna Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, izrađena u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu („Službeni glasnik RS“, broj 135/04 i 36/09) i da sadrži definisane odgovarajuće mere za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje mogućih štetnih uticaja na životnu sredinu.
Rešenjem o davanju saglasnosti utvrđena je obaveza nosioca projekta da sanaciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u naselju „Gaj“ u Barajevu realizuje u svemu u skladu sa uslovima i merama zaštite životne sredine utvrđenim u Studiji, koje se odnose na:
1.    mere koje su planirane u cilju sprečavanja, smanjenja i otklanjanja štetnih uticaja na životnu sredinu, i to:
1.1.    planske i zakonske mere zaštite životne sredine;
1.2.    mere zaštite životne sredine predviđene projektno-tehničkom dokumentacijom;
1.3.    dodatne organizacione i tehničke mere zaštite životne sredine u toku korišćenja objekta, koje uključuju i mere zaštite u slučaju udesa;
2.    program praćenja uticaja  projekta na životnu sredinu (monitoring).
Overene mere zaštite životne sredine sastavni su deo rešenja o davanju saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i daju se na uvid kod tehničke kontrole glavnog projekta i tehničkog pregleda objekta.
Rešenje o davanju saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu je konačno u upravnom postupku.
Predstavnici zainteresovane javnosti mogu pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe nadležnom Upravnom sudu u roku od 30 dana od dana objavljivanja ovog obaveštenja.
Obaveštenje se objavljuje na osnovu čl. 25. i 29. stav 1. Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu („Službeni glasnik RS“, broj 135/04 i 36/09).